Hlavní obsah

Objevitel potopeného Titaniku pátrá po troskách letadla Amelie Earhartové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1985 objevil potopený Titanic, později válečnou loď Bismarck či letadlovou loď Yorktown. Oceánograf a badatel Robert Ballard se nyní snaží o další legendární objev. V Tichomoří teď hledá letadlo, ve kterém zmizela v roce 1937 Amelia Earhartová se svým navigátorem Fredem Noonanem při pokusu o let okolo světa.

Vědci pátrají po zmizelém letadle Amelie EarhartovéVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Legenda mezi letci, americká pilotka Amelia Earhartová, se 1. června 1937 vydala na svém stroji Lockheed L-10E Electra obletět svět. S navigátorem Fredem Noonanem zvládli úspěšně 35 tisíc kilometrů, posledních 11 tisíc jim ještě zbývalo.

V pátek 2. července 1937 odstartovali směrem k Howlandovu ostrovu v Tichém oceánu, jenže zhruba po 1300 kilometrech se rádiové spojení přerušilo a po letadle se slehla zem. Od té doby se řada průzkumníků, vědců a letců snažila pozůstatky nejslavnější pilotky a jejího navigátora najít, ovšem bezúspěšně.

Foto: Profimedia.cz

Amelia Earhartová před letounem Lockheed Electra, se kterým v roce 1937 zmizela.

V roce 2010 byly na atolu Nikumaroro nalezeny kosti a věci, které mohly obou letcům patřit. Znamenalo by to, že se Earhartové s Noonanem podařilo zachránit, ovšem na atolu, který nemá zdroj pitné vody, zemřeli nejspíše na dehydrataci. Stoprocentně se však původ kostí zatím nepodařilo prokázat.

K zastáncům této teorie patří rovněž Robert Ballard, který se 7. srpna vydal se svou lodí EV Nautilus do vod kolem Nikumaroro, aby důkladně prohledal mořské dno a snad nalezl letoun Electra.

V roce 2012 už v těchto vodách neúspěšně pátrala expedice Richarda D. Gillespieho, avšak neměla takové vybavení, kterým disponuje Ballard a jeho Nautilus. „Čím víc jsem o tom četl, tím víc jsem byl přesvědčený, že to mohu dokázat,“ uvedl před vyplutím Ballard pro list New York Times.

BEN, Hercules a Argus

Jeho loď je vybavena řadou pokročilých přístrojů včetně autonomního plavidla jménem Bathymetric Explorer and Navigator (zkráceně BEN). BEN disponuje víceosým sonarem a pokročilým navigačním systémem. To mu umožňuje vytvářet detailní 3D topografické mapy.

Poté, co vědci zanalyzují data, které nashromáždil BEN, mohou na dno vypustit dva dálkově ovládané přístroje na průzkum mořského dna. Hercules a Argus, jak se stroje jmenují, jsou vypouštěni v noci a mohou dosáhnout hloubky až 4000 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Důstojník amerického námořnictva a profesor oceánografie Robert Ballard

Hercules poskytuje záběry mořského dna, zatímco menší Argus sleduje prostor kolem Hercula. Hercules je rovněž schopen odebírat vzorky pro vědce na palubě Nautila.

Když ne potvrdit, tak alespoň vyvrátit 

Přesto tým nečeká nic jednoduchého. „Představte si prohledávat stěnu sopky ve tmě a pouze s baterkou,“ přirovnal hledání pod mořem Ballard. Z letounu Earhartové navíc pravděpodobně nezbylo nic víc než úlomky rozeseté na poměrně velké ploše.

Kdyby se nepodařilo trosky letounu najít, Ballard alespoň doufá, že by se mu mohlo podařit teorii o ztroskotání poblíž atolu Nikumaroro vyvrátit. Jak jeho snažení dopadlo, se lidé budou moci dozvědět v dokumentu, který odvysílá National Geographic 20. října.

Foto: Mapy.cz

Z Lae měla Amelia Earhartová doletět na Howlandův ostrov a pak dále do Honolulu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám