Hlavní obsah

O práci v Bruselu se ode dneška mohou ucházet i studenti posledních ročníků VŠ

Právo, ťas

Právě dnes začíná v celé EU druhý každoroční nábor pracovníků na místa administrátorů v evropských institucích. Evropský úřad pro výběr personálu (EPSO) přijímá letos poprvé také přihlášky studentů posledního ročníku vysokoškolského studia, což EU umožní konkurovat špičkovým náborovým organizacím veřejného i soukromého sektoru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Další změnou letošních výběrových řízení je, že klíčová část procesu hodnocení bude k dispozici ve všech 23 úředních jazycích EU. Uchazeči budou poprvé skládat testy verbálních schopností a numerického i abstraktního uvažování ve svém prvním jazyce. Všechna hlavní výběrová řízení jsou otevřena občanům všech 27 členských států.

Další změnou pro rok 2011 je rozdělení na přihlášky pro čerstvé absolventy a pro uchazeče s odbornou praxí – osoby s nejméně šestiletými zkušenostmi ve svém oboru tak budou moci být zařazeny do vyšší kategorie.

Předseda správní rady úřadu EPSO a ředitel pro personál v Evropském parlamentu Yves Quitin uvítal zahájení nových výběrových řízení i další zlepšení. „Zaměstnanci všech institucí EU považují za přínos, že se výběrová řízení na místa úředníků EU nadále zlepšují a rozvíjejí,“ uvedl. „Jsem zejména rád, že se lze hlásit na dvou úrovních – instituce EU potřebují pracovníky různých typů, energické absolventy i osoby s víceletou praxí. Pracovníci institucí EU musí být reprezentativním vzorkem pestrosti a kvality obyvatel celé Evropy,“ dodal.

Výběrová řízení se zkrátila ze dvou let na deset měsíců

Tyto změny přinášejí další zlepšení radikální reformy, kterou úřad EPSO úspěšně provedl v roce 2010. Reforma zavedla roční cyklus výběrových řízení, tak aby byl jejich rytmus pro uchazeče předvídatelnější, a větší důraz klade na jejich schopnosti a dovednosti.

Dalším důležitým zlepšením je rychlejší a efektivnější proces podávání přihlášek, díky němuž se doba trvání rozsáhlých výběrových řízení zkrátila ze dvou let dle starého systému na pouhých deset měsíců a u menších výběrových řízení na pouhých šest měsíců. Uchazeči najdou více informací na adrese www.eu-careers.eu, zde se mohou také hlásit on-line. Registrace přihlášek končí 14. dubna 2011 ve 12:00 bruselského času (SEČ).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám