Hlavní obsah

Našli jsme na meteoritu zkamenělé řasy, tvrdí vědci

– Srí Lanka
Novinky, zkr

Britští a srílanští vědci nedávno zveřejnili informaci, která by mohla podpořit teorie o existenci mimozemského života. V meteoritu, který dopadl loni v prosinci na Srí Lanku, objevili zkamenělinu rozsivky, jednobuněčné řasy. Svůj objev zveřejnili v časopise Journal of Cosmology.

BEZ KOMENTÁŘE: Našli opravdu vědci v meteoritu zkamenělé řasy?

 
Článek

Úlomky rozpadlého meteoritu, který dopadl 29. prosince do vesnice Araganwila, vědci okamžitě posbírali. Podle nich přítomnost struktur tohoto typu v jakémkoli mimozemském prostředí by mohla být vykládána jako jednoznačný důkaz existence živých organismů.

Přítomnost mikroskopických zkamenělých řas by dle autorů článku potvrzovala teorii kosmické panspermie. Tedy hypotézu o vzniku života na Zemi předpokládající, že byl přinesen z vesmíru mikroorganizmy, které v podobě spór putují kosmickým prostorem a v příznivých podmínkách se pokoušejí uchytit.

Není žádný důvod věřit tomu, že to, co mají, je meteorit.
astronom

Stať, zveřejněná 10. ledna, vznikla pod vedením astrofyzika a astrobiologa Chandra Wickramasinghea, který je zároveň spoluzakladatelem teorie panspermie. Vědecká obec však zatím přijala objev s rozpaky.

Profesor Francis Thackeray z jihoafrického Institutu pro lidskou evoluci sice připustil, že zpráva je zajímavá, ale zároveň velmi kontroverzní. Vzorky mohly být totiž kontaminovány na Zemi.

Astronom Phil Plait zase na svém blogu napsal, že chemická analýza nedokazuje původ zkoumaného vzorku. „Není žádný důvod věřit tomu, že to, co mají, je meteorit.“

Wickramasinghe pro server huffingtonpost.com uvedl, že sice jeho tým v meteoritu nalezl sladkovodní druhy známé ze Země, odborníci na rozsivky ale při nejmenším půl tuctu nedokázali identifikovat. Zároveň dodal, že podle expertíz, které plánuje zveřejnit, není pochyb o tom, že se jedná o meteorit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám