Hlavní obsah

NASA objevila vodní svět, planetu s jednolitým oceánem a hustou atmosférou

Novinky, pst

Opravdový vodní svět, taková je již dříve objevená planeta GJ1214b. Nové analýzy a pozorování vedou astronomy k přesvědčení, že má hustou atmosféru a z větší části je tvořena vodou. V porovnání se Zemí je téměř třikrát větší, ale hornin a pevných vrstev je na ní méně než na naší planetě.

Foto: NASA/ESA

Umělecká představa planety GJ1214b obíhající kolem rudého trpaslíka.

Článek

„GJ1214b je úplně jiná než jiné planety, které známe,“ řekl pro server Daily Galaxy Zachory Berta, jenž je členem týmu, který v Harvard-Smithsonianském centru pro astrofyziku vede David Charbonneau.

Celou planetu pokrývá oceán a její atmosféra je podle všeho velmi hustá, nasycená vodními parami. Vědci proto spekulují, že při vysokých teplotách - odhadovaných na 230 stupňů Celsia - se zde voda vyskytuje ve stavu horkého ledu nebo v supratekutém stavu.

Vodní svět se podle nich zformoval při tvorbě soustavy ve větší vzdálenosti od hvězdy. Tedy v oblasti, kde bylo dostatečné množství ledu a méně hornin než blíže k centru soustavy. GJ1214b se tedy podobala nejprve ledovým planetám, jako je Uran nebo Neptun. Teprve později se ledová planeta z neznámých důvodů přesunula blíže ke svému slunci, které je dnes ve fázi rudého trpaslíka.

Samozřejmě velkým otazníkem je, zda existuje na planetě život. Teoreticky je to možné, protože planeta je nyní v obyvatelné zóně, ale na planetě panují extrémní podmínky jako ve švédské sauně.

GJ1214b leží v souhvězdí Hadonoše, přibližně 40 světelných let od Země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám