Hlavní obsah

NASA bude v pátek bombardovat Měsíc

Novinky, pst

NASA si naplánovala na pátek bombardování Měsíce. Sonda LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) ukončí svou misi dvěma velkými výbuchy na povrchu jediné přirozené družice Země. Není to samoúčelné, protože srážka má poskytnout přesnější data o složení měsíčního povrchu a především o obsahu ledu, a tedy i vody.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters, Reuters

Článek

Sonda byla vypuštěna 18. června a po měsících zkoumání Měsíce z povzdálí bude navedena na kolizní kurs k lunárnímu povrchu. Jako místo dopadu byl podle serveru Space.com vybrán kráter Caebus, který leží poblíž měsíčního jižního pólu a je ponořen do tmy. Uvnitř kráteru se předpokládají větší zásoby ledu.

Řízenou srážku mají možnost údajně sledovat i amatérští astronomové, protože po dopadu se očekává viditelný oblak vzedmutého prachu a horniny. Kdo nemá potřebný dalekohled, může dopad sledovat naživo na NASA TV. Dopad je naplánován na 13.30 SEČ.

Dva dopady

Astromové předpokládají, že Měsíc byl během posledních několika miliard let po svém zformování bombardován kometami, a přestože většina ledu se při takovém dopadu odpařila, je možné, že právě v nitru kráteru krytém před sluncem se mohly hromadit jeho zásoby.

Caebus je relativně plochý kráter o průměru 96 kilometrů. Vědci předpokládají, že led by mohl být v povrchových vrstvách. Přibližně dvoutunový raketový motor dopadne do kráteru pod ostrým úhlem rychlostí 9010 km/h. Bude jako kulka vstřelená do písku.

Očekává se, že při dopadu se vytvoří kráter o průměru 20 metrů a hluboký přibližně pět metrů. Srážka vzedme přibližně 385 tun měsíčního prachu a horniny, což je množství, které by zaplnilo přibližně 18 autobusů. Oblakem má po výbuchu proletět sonda, která ho má zanalyzovat a odeslat data na Zemi, než se sama se svými 680 kilogramy sebevražedně zřítí k povrchu na jiném místě.

Vědecký experiment si získal i své urputné odpůrce. Ekologičtí aktivisté, kteří se běžně připoutávají ke stromům, spustili na internetu petici „Zastavte NASA při bombardování Měsíce!“ Podle nich nejde ani tak o vědecký experiment, jako spíše o plán „amerických imperialistů“ kteří chtějí otestovat orbitální zbraně.

Reklama

Související témata:

Související články

NASA nemá na dalšího muže na Měsíci peníze

Americký Úřad pro letectví a vesmír (NASA) si nemůže dovolit vyslat astronauta na Měsíc. Podle britského deníku The Daily Telegraph se závěrem přišla příslušná...

Výběr článků

Načítám