Hlavní obsah

Náhodně narazil na mince z doby Přemysla Otakara II.

Právo, Pavel Orholz

Archeologové z Prácheňského muzea v Písku pracovali v úterý na jednom z polí u Sepekova na Písecku. S detektory kovů hledali mince z 13. století, tedy doby krále Přemysla Otakara II. Ornice ukrývala 700 až 800 mincí, což je jeden z největších nálezů svého druhu v České republice.

BEZ KOMENTÁŘE: Vzácné mince z doby Přemysla Otakara II.Video: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Jedná se o náhodný nález jednotlivce a počítáme s tím, že ještě dnes (v úterý) najdeme naprostou většinu mincí. Mělo by jich nakonec být až 800,“ sdělil Právu archeolog Martin Pták.

Zlatý poklad, který u Stříbra vyhrabali divočáci, má cenu vesnice

Domácí

V úterý pracoval na poli bagr, který dělal prohrábku po deseti centimetrech a další lidé potom s detektory kovů prohledávali ornici. Nezřídka se zadařilo a našli buď celou, nebo úlomek mince. Řada mincí byla ve velmi dobrém stavu. „Některé však poškodila orba,“ podotkl Pták.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Řada mincí je ve velmi dobrém stavu.

Podle něho se jedná o významný nález. „Především v jihočeském měřítku nejsou takovéto nálezy až tak časté. Mince se většinou nedochovaly. Je to jeden z prvních nálezů v této oblasti,“ vysvětlil Pták s tím, že jde o čtvrtý nález středověkých mincí na Písecku za posledních pět let.

Všechny mince jsou jednoho typu

Zajímavostí na pokladu je, že všechny mince jsou jednoho typu. „Předpokládáme, že tyto mince neprošly oběhem, kde by se smísily s jinými typy mincí, případně s bavorskými feniky. Můžeme předpokládat, že byly předtím ukryty například v mincovně. Odpovídá tomu i velmi dobrý stav. Nenesou stopy používání,“ konstatoval Pták.

Foto: Pavel Orholz, Právo
Foto: Pavel Orholz, Právo

Archeologové pracovali v úterý na poli u Sepekova a hledali vzácné mince.

Na mincích je vyobrazena hlava panovníka s korunou a kolem ní jsou čtyři rybičky.

Nyní budou znalci mince chemicky konzervovat a poklad muzeum představí na krátkodobých výstavách. Je možné, že budou mít i stálou expozici.

Reklama

Související články

Pohansko k hrobům přidává záhady

Do dávné historie se podívali archeologové, kteří zkoumají plochu slovanského centra na Pohansku u Břeclavi. Země vydala svá tajemství, spolu s nimi ale...

Výběr článků

Načítám