Hlavní obsah

Naděje na život do 160? Mozkové buňky přežijí tělo i dvojnásobně

Novinky, pst

Neurony implantované z jednoho mozku do druhého přežily dvojnásobně organismus dárce. Informuje o tom studie založená na laboratorních testech u myší a potkanů o které informuje nové vydání odborného časopisu PNAS.

Foto: Profimedia.cz

Mozkové buňky neurony

Článek

"Neustále se prodlužuje délka lidského života. Takže pokud se člověk bude dožívat 160, neztratí přitom své neurony, které nemají pevně danou životnost," říká spoluautor studie Lorenzo Magrassi, neurochirurg na univerzitě v italské Pavii.

Zatímco totiž většina buněk v těle je závislá na neustálém obnovování, každý člověk se rodí v podstatě se všemi neurony, které kdy bude mít.

Lékaři při svém pokusu odebírali mozkové buňky myším, které umíraly na stáří, a implantovali je 60 potkanům před narozením. Ti pak žili normálně celý další běžný život bez jakýchkoli problémů. Potkani přitom žijí dvakrát déle než myši (36 i více měsíců).

Vědci postupně rozkrývají mechanismus stárnutí. Nicméně mozkové buňky se zdají připravené na věčnost, a životnost mozku tak omezují v podstatě "další podpůrné systémy". Ovšem i mozek podléhá degenerativním chorobám, jejichž dopad by mohly zmírnit právě transplantace neuronů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám