Hlavní obsah

Na základních školách roste zájem o ruštinu

Praha

Ve školách se zvyšuje zájem o výuku ruštiny. Počet žáků základních škol, kteří se tento jazyk učí, za deset let vzrostl zhruba pětkrát. Loni mělo ruštinu zhruba 52 tisíc dětí z celkového množství přibližně 791 tisíc školáků, kteří se učí cizí jazyk. Jinak naprostá většina všech chodí na angličtinu, další řeči si děti volí většinou později jako druhý cizí jazyk.

Foto: Profimedia.cz

Ruštinu, obvykle jako druhý cizí jazyk, má čím dál více školáků.

Článek

Ruština je na školách třetím nejobvyklejším cizím jazykem po angličtině a němčině. Necelé procento dětí se učí španělsky či francouzsky. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Za 10 let narůst o více než 40 000 dětí

Zatímco ve školním roce 2007/2008 se podle ČSÚ učilo rusky na základní škole 1,3 procenta dětí, loni to bylo 6,6 procenta. Za deset let jde o nárůst o zhruba 43 tisíc dětí z původních přibližně 9100.

Loni chodilo na ruštinu přesně 52 002 školáků, tedy zhruba šestinásobek původního počtu.

V posledních letech výrazně vzrostla obliba španělštiny, která loni poprvé předčila francouzštinu, kterou si naopak vybírá čím dál méně lidí.

V souvislosti s migrací přibývá v základních školách i samotných Rusů. Vedle Slováků, Vietnamců a Ukrajinců tvoří největší skupinu cizinců. Ve srovnání s růstem popularity ruštiny se ale jejich počet tolik nezvýšil.

Před jedenácti roky chodilo do základních škol v ČR 905 dětí s ruským občanstvím a 2957 s ukrajinským občanstvím, loni to bylo zhruba jednou tolik.

Roste zájem i o němčinu, chtějí to zaměstnavatelé

Zároveň roste popularita němčiny. Počet školáků, kteří se učí německy, stoupl od školního roku 2007/2008 do loňska asi o třetinu. V důsledku demografického vývoje se zvedl také celkový počet dětí, tento nárůst ale nebyl tak velký. Za deset let přibylo v základních školách dohromady asi deset procent žáků.

Německy se loni v ZŠ učilo kolem 22 procent školáků, což bylo zhruba 176 tisíc dětí. O deset let dříve chodilo na němčinu o 48 602 žáků méně.

Výuku německého jazyka podporují svými prohlášeními i zástupci zaměstnavatelů, kteří často poukazují na to, že na trhu práce chybějí lidé se znalostí němčiny. Žádaná je zejména u zájemců o povolání v technických oborech.

V posledních letech výrazně vzrostla rovněž obliba španělštiny, která loni poprvé předčila francouzštinu, kterou si naopak vybírá čím dál méně lidí. Před 11 roky se španělsky učilo 1396 školáků a francouzsky 7376 žáků, loni mělo španělštinu 6491 dětí a francouzštinu 6145 školáků.

Angličtina není povinná, ale...

Téměř všichni žáci ZŠ se nejpozději od třetí třídy učí anglicky. Někteří začnou s angličtinou již v první třídě. Povinná sice není, ale škola by ji měla nabízet přednostně.

Pokud rodiče zvolí pro své dítě jiný cizí jazyk, mohou později narazit na potíže s návazností výuky při přechodu na jinou školu. Angličtinu tak loni mělo kolem 786 000 žáků.

Děti mají na základní škole dva cizí jazyky. Na první, kterým bývá často právě angličtina, chodí povinně mezi 3. a 9. třídou alespoň tři hodiny týdně. Další cizí jazyk přibude nejpozději od 8. ročníku. Školy mohou nabízet němčinu, francouzštinu, španělštinu, italštinu, ruštinu, slovenštinu, polštinu, případně i jiný jazyk.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám