Hlavní obsah

Na vývoji satelitu pro evropskou misi k asteroidu se podílejí i Češi

Praha

V roce 2023 odstartuje do vesmíru s bezpilotní misí Hera i nanosatelit APEX, který vyvíjí švédsko-finsko-česko-německé konsorcium za účasti odborníků z Geologického ústavu Akademie věd ČR a tuzemské firmy Space Systems Czech. Mise Evropské kosmické agentury (ESA) má prozkoumat následky záměrné srážky americké sondy DART s binárním asteroidem Didymos, která by měla jako první mise planetární obrany nastat v roce 2022.

Foto: Evropská kosmická agentura (ESA)

Vizualizace mise Hera u asteroidu Didymos

Článek

„Zjištěné poznatky by v budoucnu mohly vědcům pomoci odklonit potenciálně nebezpečné objekty, které by se jinak mohly srazit s naší planetou Zemí,“ uvedla Akademie věd (AV ČR) na svém webu.

APEX nebude mít přímé rádiové spojení se Zemí (jen zprostředkovaně přes Heru), proto se bude muset pohybovat autonomně včetně navigace a manévrů ke korekci dráhy.
Tomáš Kohout, Geologický ústav AV ČR

Sondu Hera, jež bude sama operovat v blízkosti asteroidu a bude využívat samostatně generovaný a automaticky zpřesňovaný model cílového tělesa, budou doprovázet dva nanosatelity.

APEX bude podrobně měřit povrch asteroidů a provádět magnetická měření pro zpřesnění představy o vnitřní struktuře obou asteroidů Didymos.

Foto: Evropská kosmická agentura (ESA)

Binární asteroid Didymos (vlevo zhruba 780metrový Didymos A, vpravo 160metrový Didymos B)

Dánský satelit Juventas má zkoumat gravitační pole a vnitřní strukturu menší z obou planetek, Didymos B. Právě ta má být terčem sondy americké vesmírné agentury NASA, která chce u Didymosu B vyzkoušet vychýlení jeho trajektorie, jak Novinky ve středu připomněly. [celá zpráva]

Vývoj palubního softwaru

„Připravujeme vědeckou náplň mise, tedy plánování a interpretaci pozorování, a dále takzvané science requirements sloužící jako podklad k návrhu přístrojů, vlastní sondy a operačního plánu,“ vysvětlil Tomáš Kohout z Geologického ústavu AV ČR.

Firma Space Systems Czech podle něj vyvíjí palubní software a společně s institucí připravuje vývoj algoritmů k samostatnému generování trojrozměrného tvaru asteroidu, což má sloužit jako zdroj pro navigační software, který připraví finská univerzita Aalto.

Foto: Evropská kosmická agentura (ESA)

Satelit APEX

„Robustní palubní software a funkční autonomní 3D navigace, jejichž vývoj vede ČR, jsou zásadní, nevyzkoušené komponenty nezbytné k úspěchu mise. Příprava mise APEX je zatím v počátečním stadiu, ale věříme, že naše dosavadní zkušenosti nám pomohou dovést vývoj úspěšně do konce,“ dodal Kohout.

Technologii vyvíjenou pro malou sondu bude dle jeho slov možné využít i v budoucnu. „Použití takovýchto malých sond umožní provést detailní specializovaná pozorování asteroidů z blízké vzdálenosti (stovky metrů), aniž by byla ohrožena mateřská sonda Hera,“ řekl.

„APEX nebude mít přímé rádiové spojení se Zemí (jen zprostředkovaně přes Heru), proto se bude muset pohybovat autonomně včetně navigace a manévrů ke korekci dráhy. Právě autonomní navigace včetně autonomního generování trojrozměrného tvaru planetky Didymos se uplatní v následujících vesmírných misích, které budou sestaveny z malých sond podobných té naší,“ uzavřel Kohout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám