Hlavní obsah

Na Slunci se děje něco neočekávaného, upozorňuje NASA

Novinky, pst

Letošní rok měla kulminovat sluneční aktivita v rámci jedenáctiletého cyklu. Slunce mělo vysílat do soustavy častější a silnější erupce s proudy nabitých částic. Teď se však na slunečním povrchu rozhostil až mrtvolný klid.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zvýšená sluneční aktivita je spojena mimo jiné s existencí slunečních skvrn.

"Počet slunečních skvrn je hluboko pod stavem z roku 2011 a erupce jsou poměrně řídké," upozorňuje NASA. Informaci doprovází snímkem Slunce z 28. února, na kterém je vidět téměř čistý sluneční kotouč.

Přitom ještě konec loňského roku nasvědčoval tomu, že sluneční aktivita skutečně kulminuje. Její náhlé ztišení znervóznilo i některé odborníky. Nicméně solární fyzik Dean Pesnell z NASA tvrdí, že je vše v pořádku, sluneční aktivita podle něj jen bude mít dva vrcholy s malou přestávkou.

Foto: NASA

Snímek Slunce z 28. února.

"Vypadá to odlišně od toho, co jsme očekávali, protože půjde o dvojitý vrchol. Ostatně dvě poslední maxima měla také dva vrcholy," tvrdí Pesnell. Odkazuje tak na předchozí maxima sluneční aktivity v letech 1989 a 2001.

Pesnell očekává, že i přes oslabení můžeme vrchol sluneční aktivity očekávat na konci letošního roku s přechodem do roku 2014. A další vrchol prý můžeme očekávat v roce 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám