Hlavní obsah

Na přechodech v Plzni pomáhají první dobrovolní dopravní asistenti

Plzeň

Na přechodech pro chodce v Plzni začali fungovat dobrovolníci, kteří pomáhají dětem při cestě do školy. Nový projekt v metropoli spustilo ve spolupráci s policií a radnicí začátkem února občanské sdružení, jež zatím sehnalo 14 lidí na pozici dobrovolný dopravní asistent. Informovala o tom manažerka projektu Kateřina Pospíšilová se sdružení Společně k bezpečí.

Článek

"Dobrovolník nahrazuje práci strážníka nebo policisty. Stojí na přechodu, pomáhá dětem bezpečně přejít. Má na sobě reflexní vestu, stavěcí terč. Je proškolen, pojištěn," uvedla. V Plzni je jich každý den ve službě šest. Zájem o dopravní asistenty zatím projevil první a třetí městský obvod, dobrovolníci se střídají na území Lochotína, Vinic a Košutky. "Vždy slouží ve dvojici a zatím jsou u přechodů jen ráno," dodala Pospíšilová.

Sdružení, které už podobný projekt realizuje v Sokolově a pomocí jedné dobrovolnice také v Chodově na Karlovarsku, hledalo dobrovolníky nejprve mezi rodiči žáků základních škol. Z jejich řad se ale nikdo nepřihlásil, proto oslovilo střední školy. "Vyšla nám vstříc soukromá škola ochrany osob a majetku, jež sídlí na Košutce. Dobrovolníky se stalo 14 jejích studentů," dodala manažerka projektu.

Úkolem sdružení nyní bude hledat další dobrovolníky, kontaktovat chce například aktivní seniory, zda by u škol pomohli. Na projektu se podílí také policie, jež ve spolupráci s obvodem tipuje rizikové přechody. Sdružení dobrovolníkům proplácí náhrady, které jim vzniknou, například jízdné, telefony. Po dohodě s magistrátem poskytuje i nepeněžitou odměnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám