Hlavní obsah

Na pastvinách u Milovic nalezli nové druhy vzácných rostlin

Milovice (Nymbursko)

Nové druhy vzácných rostlin objevili letos vědci v rezervaci velkých kopytníků u Milovic na Nymbursku. Jde o rostliny, které v místě původně rostly, ale kvůli šíření agresivních druhů trav vymizely. Nyní se vracejí díky pastvě divokých koní, zubrů a zpětně šlechtěných praturů, informovala ochranářská společnost Česká krajina, která to potvrdila i Novinkám.

Foto: Profimedia.cz

Rozrazil rozprostřený (Veronica prostrata)

Článek

První z nových bylin je rozrazil rozprostřený. Jde o vzácnější trvalku vyskytující se v suchých vápnitých trávnících v teplých oblastech Česka. V takzvaném červeném seznamu je řazen mezi druhy, kterým je potřeba věnovat pozornost.

Semena dlouhé roky čekala na novou příležitost

U Milovic roste také bělolist rolní, jednoletka suchých trávníků s nezapojeným drnem. Je to typický zástupce bylin, které kdysi bývaly běžné, ale v současné krajině příliš intenzivně udržovaných a hnojených luk s hustým drnem a na intenzivně zatěžovaných pastvinách pro ně není místo.

Foto: Fornax (CC BY-SA 3.0); Wikimedia Commons

Bělolist rolní (Filago arvensis)

„Semena čekala dlouhé roky v půdě na novou příležitost, kterou dostala poté, co velcí kopytníci dostatečně narušili půdní povrch. Jak jejich kopyta celoročně rok za rokem přerývají povrchové vrstvy půdy, postupně dostávají na povrch takzvanou semennou banku, tedy spící semínka čekající na lepší časy," vysvětlil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR.

Místo s původními velkými evropskými kopytníky

V minulých letech se díky pastvě začaly na milovické pastviny vracet mateřídoušky a jiné byliny typické pro suché trávníky, které zde po odchodu armády ustoupily.

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice vznikla v roce 2015 na dvou pastvinách u Milovic a Benátek nad Jizerou. Spolu se dvěma stády divokých koní ji obývají zubři a zpětně šlechtění pratuři.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Divocí koně v rezervaci u Milovic

Foto: Michal Köpping

Zubří dvojčata v rezervaci mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou.

Rezervace se stala prvním místem na světě, kde jsou všechny tři druhy původních velkých evropských kopytníků.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Tele pratura v přírodní rezervaci u Milovic

Reklama

Související články

Luští řeč rostlin. Může to nakrmit miliardy

Česká věda se pokouší rozlousknout záhadu řeči rostlin, za kterou lze považovat proudění tekutiny v jejich stoncích a listech. Může jít o naprosto přelomový...

Výběr článků

Načítám