Hlavní obsah

Na orbitu byly vyslány dvě družice Galileo, jedna se jmenuje po českém školákovi

Evropská unie v pátek vyslala na oběžnou dráhu další dva satelity navigačního systému Galileo. Informovala o tom agentura AFP. Jedna z družic se jmenuje David podle českého školáka Davida Markarjance, jenž zvítězil v národním kole výtvarné soutěže pořádané EU. První dvě družice Galileo dopravila ruská nosná raketa na oběžnou dráhu loni v říjnu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sídlo Agentury pro evropský globální navigační satelitní systém Galileo v Praze

Článek

Satelity vyrobené společností EADS Astrium vynesla ruská raketa Sojuz ST-B provozovaná společností Arianespace z kosmické základny Kourou v jihoamerické Francouzské Guyaně. Zařízení budou operovat ve výšce 23 222 kilometrů nejméně 12 let.

Oficiálně třetí satelit systému Galileo s technickým označením Galileo-IOV FM3 je pojmenován podle školáka Davida Markarjance z Hradce Králové. Jeho obrázek Raketový start totiž uspěl v příslušné unijní soutěži pro děti od devíti do 11 let. Druhá v pátek vyslaná družice nese jméno dánské dívky Sif.

Soutěž uspořádala Evropská komise ve všech 27 státech Evropské unie. První dva satelity nesly jména bulharské dívky Natalie a belgického chlapce Thijse.

Spojí se s dalšími dvěma systémy

Galileo by měl začít poskytovat první služby do konce roku 2014, plně funkční by měl být na přelomu let 2019 a 2020. Systém bude kompletní s 30 satelity na oběžné dráze, což je o šest víc než má jeho americká obdoba GPS. Do roku 2015 má být na oběžnou dráhu vyvedeno 14 družic Galileo, ostatní pak do roku 2020. Administrativním sídlem evropského navigačního systému je Praha.

Galileo bude propojitelný s dalšíma dvěma globálními navigačními systémy, jimiž jsou GPS a ruským Glonass.

Galileo budou moci využívat nejen řidiči. Měl by být schopen varovat občany před různými nebezpečími; jeho součástí by měla být například služba, která umožňuje přijímat nouzový signál vysílaný loděmi, letadly a osobami. Systém bude umožňovat rovněž sledování kontejnerů, mýtné systémy nebo systémy pro sledování životního prostředí a zemědělské výroby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám