Hlavní obsah

Morfium má konkurenci. Jed stonožky, která umí zardousit myš

Novinky, pst

Molekula získaná z jedu čínské stonožky se může stát stejně účinným tišícím prostředkem jako je morfium. Látka nemá některé nežádoucí účinky morfia, ke kterým patří především možné vytvoření drogové závislosti. Vyplývá to z nové studie australských vědců.

Foto: Profimedia.cz

Stonožka Scolopendra subspinipes

Článek

Studie zveřejněná ve vědeckém časopise PNAS, představuje peptid Ssm6a jako látku, která je schopná blokovat vnímání bolesti v lidských nervech. Představuje tak naději především pro lidi trpící chronickou bolestí. Pro ně je morfium nevhodné zejména proto, že při delším užívání klesá jeho účinnost a naopak se rozvíjí závislost organismu na opiátu.

Vědce k průzkumu jedu přiměly zprávy o účinku kousnutí Scolopendra subspinipes. Stonohy, jejichž velikost se pohybuje mezi 10 až 30 centimetry, jsou výkonní lovci. Po internetu kolují videa, jak tento agresivní a hbitý členovec například rdousí myš. Byly zaznamenány i případy, kdy jejich kousnutí způsobilo lidem smrt.

BEZ KOMENTÁŘE: Stonožka rdousí myš

"Ukázalo se, že jed čínské stonožky je bohatý na molekuly, které dokáží pozměnit funkci nervových kanálů," uvedl hlavní autor studie, profesor Glenn King z University of Queensland. Zjištěný peptid selektivně blokuje kanál bolesti.

Látka, která se vyvinula přirozeně, aby usnadnila uchvácení kořisti, se může podle Kinga stát základem pro vývoj nového druhu tišících prostředků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám