Hlavní obsah

Mohla by vzniknout nová literární VŠ. Akreditační komise ale schválila jen jeden obor

– Praha

V Česku by mohla vzniknout nová soukromá vysoká škola zaměřená mimo jiné na literární tvorbu. Tím by se mohla stát částečnou náhradou za zkrachovalou Literární akademii. Akreditační komise doporučila udělení státního souhlasu pro společnost Michael - Vysokou školu reklamní, mediální a literární tvorby. Kladně se ale vyjádřila k akreditaci jen jednoho bakalářského oboru.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ke druhému bakalářskému a oběma magisterským vydala negativní stanovisko.

„Vzhledem k tomu, že Akreditační komise jen zveřejnila své doporučení a ministerstvo školství zatím žádné rozhodnutí neudělalo, nerad bych se k tomu jakkoliv vyjadřoval,” uvedl jednatel společnosti Ondřej Štěpánek.

Podle zákona o vysokých školách ministerstvo ale nemůže udělit akreditaci bez souhlasného stanoviska Akreditační komise.

Společnost Michael dříve chtěla Literární akademii

Pod značkou Michael od devadesátých let funguje střední škola a od roku 2011 vyšší odborná škola reklamní a umělecké tvorby. Společnost, která tyto školy vlastní, měla v dubnu zájem o převzetí Literární akademie, kterou zmítaly spory učitelů i studentů s vlastníky i ekonomické problémy.

Firma už tehdy koupila majoritní obchodní podíl, ale když zjistila skutečný ekonomický stav Literární akademie, od smlouvy odstoupila. Zjistila totiž, že by školu, která později skončila v insolvenci, nebyla schopna zachránit.

Místo toho společnost zkusila založit novou soukromou vysokou školu, která by mohla mít s Literární akademií leccos společného. Jednání Akreditační komise se podle informací z oficiálního zápisu zúčastnil i poslední rektor zkrachovalé školy Petr Kaňka.

Až příliš prakticky zaměřené studium?

Vedle udělení státního souhlasu usilovala společnost Michael - Vysoká škola reklamní, mediální a literární tvorby také o akreditace bakalářských i magisterských oborů Literární tvorba a Mediální tvorba. Akreditační komise kladně posoudila jen bakalářský obor Literární tvorba, k ostatním vydala nesouhlasné stanovisko.

U bakalářského oboru Mediální tvorba, který má být zaměřen hlavně na film a reklamu, komisi v připravovaném studiu chybí teoretičtější přístup k tématu. Plánovaní vyučující jsou totiž především praktikující mediální tvůrci nebo filmoví pracovníci.

„Celkově je studium zaměřeno více prakticky, utilitárně, přičemž chybí odborné teoretické zakotvení, které se předpokládá i u vysokoškolského vzdělání na úrovni profesně orientovaného bakaláře,” uvádí komise v zápise z listopadového jednání. Příliš obecný je podle komise i deklarovaný profil absolventa.

Nesouhlasné stanovisko k akreditaci magisterského stupně oborů zdůvodnila komise tím, že žadatelé nedoložili vědeckou, výzkumnou nebo samostatnou uměleckou činnost. Kvůli tomu podle komise chybí předpoklady pro řádné vedení magisterského studijního programu, který má být zaměřen na získání teoretických poznatků, zvládnutí jejich aplikace a rozvinutí schopností k tvůrčí činnosti.

Zda jsou žadatelé ochotni otevřít vysokou školu jen s jedním akreditovaným oborem, zatím není jasné. Jednatel to v této fázi řízení nechtěl komentovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám