Hlavní obsah

Mladí kuřáci marihuany vyrůstají o decimetr menší, tvrdí Pákistán

Právo, mcm

Mladíci, kteří v době dospívání kouří marihuanu, jsou údajně o více než decimetr menší než jejich vrstevníci, kteří této droze neholdují. Podle listu Daily Telegraph to zjistili vědci ze zemědělské univerzity v pákistánském Rávalpindí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Užívání marihuany může vyvolat stresovou reakci, která stimuluje začátek puberty, ale potlačuje růst,“ uvedl v materiálu vedoucí studie, doktor Syed Shakeel Raza Rizvi. Jeho tým zveřejnil své výsledky na Evropském kongresu endokrinologie. On a jeho kolegové zkoumali výskyt hormonů v těle 220 nekuřáků a 217 chlapců závislých na marihuaně.

Úrovně testosteronu a dalších hormonů spjatých s obdobím puberty byly právě u kuřáků této drogy vyšší. Naproti tomu úroveň růstových hormonů byla u nich proti kontrolní skupině nízká. Mělo to pak důsledky na fyzickou stránku takových kuřáků.

Ve věku dvaceti let byli tito závislí kuřáci v průměru o 11,7 centimetru nižší než jejich nekouřící vrstevníci a vážili o čtyři kila méně. Vědci si ověřili i hladinu stresového hormonu kortizolu, i když jen u desítky zkoumaných. Zjistili, že kuřáci ho mají v těle podstatně více než nekuřáci.

Po droze podle údajů z roku 2014 sáhlo 54 procent mladých Čechů ve věku 15 až 34 let, což je nad průměrem EU. Přesto jsou právě mladí Češi jedni z nejvyšších na světě, což pákistánské studii moc neodpovídá.

Reklama

Výběr článků

Načítám