Hlavní obsah

Ministr zdravotnictví Heger představil novelu o vzdělávání mladých lékařů

Právo, Václav Pergl

Ministr zdravotnictví Leoš Heger představil novelu vyhlášky o vzdělávání, která mění podmínky pro mladé lékaře. Platit má od ledna příštího roku. „Udělali jsme maximum. Ale zda budou plně spokojeni, nelze říct,“ řekl Právu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Hlavní změnou je rozšíření tzv. základních kmenů z deseti na šestnáct, nově o kmen dermatovenerologický, neurologický, oční, ortopedický, urologický a ušní, nosní, krční.

Další změnou je zrušení dvanáctiměsíčního tzv. základního kolečka. Nově toto kolečko budou muset mladí lékaři absolvovat jen šest měsíců, z toho dva měsíce na chirurgii, dva měsíce ve vnitřním lékařství a dva měsíce v intenzivní medicíně. Dalších osmnáct měsíců už se budou vzdělávat ve svém příslušném oboru, což dosud nebylo.

LOK odchody lékařů neodvolá

Větší část vzdělávacích programů může po absolvování kolečka proběhnout na akreditovaných pracovištích nižšího typu, tedy v okresních nemocnicích. Znamená to, že pouze tzv. kolečko, tedy šest měsíců, musí budoucí lékaři absolvovat na pracovišti vyššího typu, zejména ve fakultních nemocnicích.

Domovské nemocnice pak po absolvování dvouletého vzdělávacího programu upraví, jaké pravomoci bude lékař mít, a rozšíří i možnost jeho samostatné práce bez dozoru zkušeného lékaře. Celkové atestační vzdělávání po škole je u mladého lékaře přibližně pětileté. Teprve pak a po určité praxi může vykonávat práci samostatně.

„Jsou to kroky správným směrem,“ uvítal novelu vyhlášky předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Právě změna původní vyhlášky o vzdělávání byla jednou z podmínek nápravy, kterou LOK stanovil při vyhlášení akce Děkujeme, odcházíme. První podmínkou bylo navýšení platů u začínajícího lékaře na 1,5násobek průměrné mzdy v zemi (asi 35 000 Kč) a trojnásobek u kvalifikovaného lékaře (asi 72 000 Kč) za základní pracovní dobu. Dnes berou asi 45 000 až 50 000 Kč měsíčně, ale se všemi službami a příplatky.

„Neočekávám spokojenost s platy, které by v nemocnicích měly příští rok zůstat stejné jako letos. Požadavky LOK jsou nereálné. Ve vzdělávání jsme ale pro ně otevřeli velkou naději,“ řekl Heger.

Engel ale tvrdí: „Na našem stanovisku se nic nemění. Lékaři, a už je jich téměř 4200 ze 16 000 nemocničních lékařů, podávají výpovědi k poslednímu dni letošního roku. Z nemocnic tak odejdou k 1. březnu příštího roku. Že se péče o pacienty zhorší, je jasné.“ Heger ale soudí, že většina z těch, co deklarují odchod, si to rozmyslí, a i kdyby odešli, nemocnice péči o pacienty zajistí.

Reklama

Výběr článků

Načítám