Hlavní obsah

Ministerstvo vybralo nového šéfa zařízení v Chrastavě

Novým ředitelem zařízení v Chrastavě na Liberecku bude Miloslav Hlubuček, který dosud působil jako zástupce vedoucí školy v dětském domově v nedalekém Hamru na Jezeře. Mezi třemi uchazeči ve čtvrtek uspěl ve výběrovém řízení na ministerstvu školství, oznámilo ministerstvo na svém webu. V Chrastavě je výchovný ústav, který bude od září zrušen, a v obci zůstane jen dětský domov se školou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Zrušením výchovného ústavu ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) reagovala na vyhrocení situace kolem tohoto zařízení. Úřad veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové a následné kontroly ministerstva školství i České školní inspekce ukázaly, že se s chlapci v ústavu zacházelo nepřijatelným způsobem a byla porušována jejich práva. V reakci na tato zjištění v květnu rezignovala ředitelka Markéta Sochorová, kterou se ministerstvo chystalo odvolat. Pochybení ale ředitelka odmítla.

Hlubuček nastoupí do funkce ředitele ústavu v Chrastavě 25. července. "Mým cílem je stabilizovat ústav, vytvořit pozitivní klima, zabezpečit dodržování práv dětí, postupně nastavit přehledný a spravedlivý systém hodnocení a v neposlední řadě dokončit činnost výchovného ústavu, zajistit přemístění dětí do odpovídajících zařízení a navázat kontakt a spolupráci s městem Chrastava," uvedl ke svým plánům.

Přesvědčil zkušenostmi a koncepcí

Hlubuček (1972) vystudoval pedagogickou fakultu Technické univerzity v Liberci, a poté na této škole absolvoval kurz speciální pedagogiky se zaměřením na etopedii, která se zabývá výchovou a vzděláváním dětí, mládeže i dospělých s poruchou chování. V Dětském domově se školou v Hamru na Jezeře učí chemii, fyziku, matematiku a angličtinu, zástupcem vedoucí zdejší školy je od roku 2000.

Podle náměstka ministryně školství pro řízení sekce vzdělávání Václava Pícla vyhověl Hlubuček ve výběrovém řízení svými dosavadními zkušenostmi a pětiletou koncepcí rozvoje chrastavského zařízení. "Má všechny předpoklady a schopnosti pro stabilizaci a vytvoření pozitivního klimatu při vyváženém dodržování práv i povinností tamních klientů," dodal náměstek.

Vedením ústavu byla dosud pověřena speciální pedagožka a psychoterapeutka Soňa Cpinová, bývalá ředitelka Diagnostického ústavu pro mládež a Střediska výchovné péče v Brně. Změny režimu, které v ústavu zavedla, ale narazily na odpor místních lidí i starosty Chrastavy Michaela Canova (Starostové pro Liberecký kraj). Ministryně Valachová vyhrocení situace označila za zbytečné, kladla ho za vinu bývalé ředitelce Sochorové. Po zrušení výchovného ústavu v Chrastavě zůstanou jen děti do 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám