Hlavní obsah

Ministerstvo školství plánuje do konce roku předložit tři novely zákonů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství chce do konce letošního roku předložit tři novely zákonů a jednu úpravu nařízení vlády. Resort plánuje např. úpravu systému učitelských kvalifikací v novele zákona o pedagogických pracovnících či změnu podmínek pro doktorandské studium v novele vysokoškolského zákona. Upravit chce rovněž standardy pro vysokoškolské akreditace v nařízení vlády a školský zákon.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Petr Gazdík

Článek

Vyplývá to z legislativního plánu vlády pro rok 2022.

Organizace pochybují o smyslu rozdělení učiva na „jádrové“ a „rozšiřující“

Věda a školy

Zabývat se změnami v zákoně o pedagogických pracovnících chce vláda ještě tento měsíc. Z informací na vládním webu přitom plyne, že k předloze se zatím stále ještě vypořádávají připomínky. Návrh ministerstvo předložilo v březnu a navázalo tím na podobnou předlohu z minulého volebního období, kterou Sněmovna neodhlasovala.

Platy a zpřístupnění učitelského povolání

Úprava počítá mj. s garancí platů učitelů na úrovni 1,4násobku průměrné mzdy v ČR za předminulý rok tak, aby ve stejném roce výdělky pedagogů činily zhruba 130 procent průměrné mzdy.

Školské odbory žádají zvýšení platů nepedagogů. Alespoň o deset procent

Věda a školy

Novela předpokládá i zavedení tzv. adaptačního období pro začínající učitele, pozice provázejících učitelů na praxi nebo zpřístupnění učitelského povolání lidem bez pedagogické kvalifikace.

„Dovzdělaný matematik nemůže učit češtinu“. VŠ mají k návrhu pedagogické novely výhrady

Věda a školy

V srpnu by vláda mohla jednat o změnách týkajících se studia na vysokých školách. Už v minulém volebním období začalo ministerstvo chystat reformu, která by měla snížit neúspěšnost doktorandů a zvýšit jejich stipendia.

Bývalý náměstek MŠMT pro vysoké školy Pavel Doleček loni v září uvedl, že školy by mohly dostávat větší příspěvky za to, že budou lépe vybírat uchazeče a víc je podporovat k dokončení studia.

Mendelova univerzita má problémy kvůli doktorandům, hrozí omezení akreditace

Věda a školy

Doktorandů je na vysokých školách v ČR asi 21 tisíc, představují kolem sedmi procent všech studujících. Doleček loni doufal v dokončení návrhu do listopadu. Jeho přípravu ale mohlo pozdržet i to, že se resort školství v uplynulých měsících věnoval i mimořádné situaci kolem epidemie covidu-19 a příchodu válečných uprchlíků z Ukrajiny.

Konkurzy na ředitele školy? Často jen jeden zájemce

Věda a školy

Na úpravě novely vysokoškolského zákona spolupracuje ministerstvo pod vedením Petra Gazdíka (STAN) s ministryní pro vědu Helenou Langšádlovou (TOP 09). Na srpen má vláda naplánovanou ještě novelu nařízení vlády o standardech pro vysokoškolské akreditace.

Na konci roku by mělo MŠMT kabinetu předložit novelu školského zákona. Tento zákon upravuje předškolní, základní, střední, vyšší odborné vzdělávání i výuku v dalších školských zařízeních. Určuje podmínky pro fungování škol, vymezuje práva a povinnosti škol i žáků a stanovuje, co mají ve školství na starosti státní správa a samospráva.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám