Hlavní obsah

Mensa uspořádala úspěšné celostátní finále Logické olympiády. Zvítězili Jakub Pazdera, Václav Verner a Jakub Kislinger

Přes dlouhodobou nejistotu a ze dne na den se měnící restriktivní opatření se nakonec Mense ČR podařilo uspořádat i celorepublikové finále tradiční Logické olympiády, soutěže jejím dlouholetým generálním partnerem je Nadace The Kellner Family Foundation spolu se základní školou a gymnáziem Open Gate.

Studenti se mohli prezenčně zúčastnit logické olympiády pořádané Mensou ČR

Článek

„Každý den jsme sledovali vývoj situace, připravovali různé scénáře, ale nevyvíjelo se to moc nadějně. Nějaký čas to opravdu vypadalo, že letos skončíme už krajskými koly,“ popisuje Zuzana Poláková, koordinátorka Logické olympiády z Mensy ČR. Nakonec se cesta přece jen našla a finalisté své testy vyplnili v pondělí 14. prosince 2020.

Celostátní finále prezenčně v jednotlivých krajích

Změny se celostátního finále samozřejmě dotkly. Žáci a studenti soutěžili sice prezenčně, na rozdíl od předchozích ročníků ale v malých skupinkách přímo v jednotlivých krajích. „Bylo by špatně, kdybychom se v Mense nedokázali popasovat se zadáním vlády a nedovedli třináctý ročník Logické olympiády zdárně až do finále,“ říká Zuzana Poláková a doplňuje, že autorem schématu, podle něhož bylo možné završení soutěže prezenční formou uspořádat, je jeden ze zakladatelů Logické olympiády, Tomáš Blumenstein.

Foto: Mensa ČR

Studenti se mohli prezenčně zúčastnit logické olympiády pořádané Mensou ČR

Finalisté z Prahy a Středočeského kraje soutěžili přímo v sídle Mensy ČR v pražských Dejvicích. „Vyhrál jsem krajské kolo a lidé kolem mě mi teď věří. Takže se cítím trochu pod tlakem. Pocitově mi ale víc vyhovuje prezenční forma soutěžení,“ popsal své pocity několik minut po vyplnění testu pražský vítěz kategorie C krajského kola Jiří Moštěk z Gymnázia Jana Keplera v Praze, tradiční účastník Logické olympiády.

V CIIRC svůj finálový test vyplnila i Eliška Arltová z Gymnázia v Kladně, která se naopak rozhodla k soutěži vrátit po delší době. Je v maturitním ročníku, a tak byl letošní rok poslední šancí zúčastnit se a postup až do finále ji pozitivně překvapil.

Studenti se mohli prezenčně zúčastnit Logické olympiády pořádané Mensou ČR

Stejně jako Jiří Moštěk i ona preferuje prezenční formu soutěžení. „Oba způsoby mají něco do sebe. Při distanční formě mám klid doma u počítače, v prezenční ale člověk vidí všechny příklady najednou a může mezi nimi lépe volit a to je výhodnější,“ porovnala zkušenosti s předchozím online kolem finalistka.

Vyhlášení výsledků online

S finálovými testy se nakonec nejlépe popasovali a vítězi se stali Jakub Pazdera z Brna v kategorii A, Václav Verner z Prahy v kategorii B a Jakub Kislinger z Klatov v kategorii C.

Medailisty Logické olympiády 2020 jsou:
Kategorie A (1. stupeň ZŠ)
1. Jakub Pazdera, ZŠ a MŠ Křídlovická, Brno
2. Dan Školař, ZŠ a MŠ Březová
3. Maxmilián Hošťálek, ZŠ Rodinná, Plzeň
Kategorie B (2. stupeň ZŠ)
1. Václav Verner, PORG - gymnázium a ZŠ, Praha
2. Jan Flajšar, Gymnázium Tomkova, Olomouc
3. Šimon Lopour, Gymnázium třída Kapitána Jaroše, Brno
Kategorie C (SŠ)
1. Jakub Kislinger, Gymnázium Jaroslava Vrchlického, Klatovy
2. Jan Brada, Církevní gymnázium, Plzeň
3. Vilém Gutvald, Gymnázium Zikmunda Wintra, Rakovník

Střídání prezenční a distanční formy provází letošní Logickou olympiádu až do samého konce. Po prezenčním finálovém kole a vyhodnocení výsledků pozvali organizátoři soutěže nejlepší řešitele k online vyhlášení výsledků. „Je to jediná možnost, jak letošním medailistům poblahopřát k jejich vynikajícímu výkonu. K tomu, jak se vyrovnali s nestandardními podmínkami a jak vyřešili náročné úlohy,“ říká Tomáš Blumenstein, zakladatel Logické olympiády.

Ceny v podobě poukazů na elektroniku zašle pořadatel oceněným e-mailem, deskové hry poputují k nejlepším řešitelům fyzicky. Jejich bezpečné předání bude pomyslnou tečkou za letošním nestandardním ročníkem soutěže.

Reklama

Výběr článků

Načítám