Hlavní obsah

Matematikům se stále nedaří definovat tvar vejce

– Giessen (Německo)

Zatímco jedni si lámou hlavu otázkou, jestli bylo dříve vejce, nebo slepice, matematici dumají nad dokonalým vzorcem pro ten oválný předmět. A hloubají nad ním už dlouho, velmi dlouho. Proč na tomto úkolu ztroskotali dokonce i géniové, vysvětlil agentuře DPA profesor matematiky a ředitel interaktivního muzea Mathematikum z německého Giessenu Albrecht Beutelspacher.

Foto: Stringer, Reuters

Článek

Vejce se teď o Velikonocích zase skloňují ve všech pádech. Je ale vajíčko díky svému jedinečnému tvaru zajímavé i z matematického hlediska?

"Pro matematiku je to okrajové téma," přiznal profesor Beutelspacher. Přesto prý se už mnoho lidí zabývalo například tím, jak si poradit s jeho dokonalým tvarem. Neexistuje jediný pravý tvar vejce, zdůraznil Beutelspacher. A matematika prostě na jeho ideální formě dosud ztroskotává.

"Jedním, kdo si myslel, že už ji má, je přece Albrecht Dürer (1471-1528). Byl to ale mylný závěr. Nenalezl perfektní formu vajíčka, nýbrž elipsu," připomněl německý profesor.

Žádný "ten pravý" vzorec pro vejce neexistuje, je jich několik. Matematici přišli na přibližná řešení. Zpravidla prý nejprve odvodí vzorec pro tupou stranu, pak pro špičku a nakonec je spojí dohromady.

Co je ale tak složitého na vejci, když se přece dají vypočítat pravé úhly, koule, kužele. V přírodě se prostě vyskytuje mnoho různých tvarů vajec, tvrdí matematik Beutelspacher.

"Je jen jeden kruh - velký, nebo malý, jeden čtverec - velký, nebo malý, ale různá vejce. Některá jsou podlouhlejší, jiná téměř kulovitá. I kdyby tu byl dokonalý vzorec pro jeden tvar vajíčka, nebyl by to vzorec pro všechna vejce," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám