Hlavní obsah

Masarykova univerzita slaví 100 let. Rektor varoval před útoky na svobodu vysokých škol

– Brno • Aktualizováno

Vysoké školy v některých zemích světa i Evropy přišly o část svých svobod, podobné pokusy nelze vyloučit ani v Česku. V projevu při slavnostním shromáždění ke 100. výročí založení Masarykovy univerzity (MUNI) v Brně to řekl její rektor Mikuláš Bek. Vyjádřil však naději, že jeho škola je prý díky soutěživosti a svobodomyslnosti univerzitního ducha připravená bránit se podobným tendencím.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Rektor Masarykovy univerzity (MUNI) Mikuláš Bek při slavnostním shromáždění ke 100. výročí univerzity 28. ledna 2019 v Brně

Článek

Univerzita vznikla přesně před 100 lety, 28. ledna 1919, na základě rozhodnutí československého Národního shromáždění. Její rychlý rozvoj poznamenaly události spjaté s nacistickou i komunistickou totalitou. Podle rektora po roce 1989 převládl u mnohých klamný pocit, že „dějiny skončily” a nastává trvalá svoboda.

„Možná budeme ale ještě muset i my a naši studenti prokázat svoji svobodomyslnost v konfrontaci se světem, kde sílí strach, hněv, populismus, lživé zprávy a manipulace míněním veřejnosti,” uvedl Bek.

MUNI ještě udělí velkou zlatou medaili slovenskému prezidentovi Andreji Kiskovi.

„Když pozoruji kolegy, kteří se věnují boji s fake news (falešné zprávy – pozn. red.), posilují kyberbezpečnost státu nebo nezištně pomáhají jako budoucí lékaři uprchlíkům na Balkáně, považuji to za potvrzení toho, že jsme ducha Masarykovy univerzity neztratili,” doplnil končící rektor, jehož nástupce akademická obec vybere 1. dubna.

Zlatá medaile například Petru Fialovi

Pondělní slavnostní shromáždění v aule právnické fakulty spojila univerzita s udílením zlatých medailí bývalému rektorovi a dnešnímu předsedovi ODS Petru Fialovi, hudebnímu skladateli Ivu Medkovi, informatikovi Václavu Račanskému a rektoru Univerzity Komenského v Bratislavě Karolu Mičietovi.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Fiala ocenění získal hlavně za zásluhy o rozvoj univerzity v době rektorského působení, Medek za podporu spolupráce s Janáčkovou akademií múzických umění. Botanik Mičieta má zásluhy o rozvoj vztahů mezi univerzitami v Bratislavě a Brně.

Račanský vedl v letech 1983 až 2012 univerzitní Ústav výpočetní techniky, za jeho působení MUNI postupně nasazovala do provozu moderní informační technologie a systémy.

V úterý univerzita udělí ještě velkou zlatou medaili slovenskému prezidentovi Andreji Kiskovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám