Hlavní obsah

Masarykova univerzita přivítá experty na počítačové protokoly. Akci běžně pořádá Cambridge

Novinky,

Experti na počítačové bezpečnostní protokoly z celého světa se ve čtvrtek a v pátek setkají v brněnském Mendelově muzeu. Masarykova univerzita (MU) zde hostí Mezinárodní workshop o bezpečnostních protokolech, který se teprve potřetí za 24letou historii koná mimo britské univerzitní město Cambridge. Odborníci budou mluvit o ještě lepším zajištění přístupů do internetového bankovnictví či přípravě na nové úkoly související s nástupem tzv. internetu věcí.

Foto: Profimedia.cz

Internet věcí

Článek

Akce, jejímž domovem je Cambridge, je mezi experty věhlasná. Diskutuje se na ní o záležitostech, které se aktuálně zdají být jako ze sci-fi, postupem času se ale mohou stát realitou.

Většinou to chodí tak, že do dvou tří let od prvních diskusí se z teoretického konceptu stane pilotní projekt, který pak za podobnou dobu aplikuje první firma v praxi.
Václav Matyáš, Fakulta informatiky MU

Přihlašování do bankovních účtů přes internet

„Před lety se na něm mluvilo například o prvcích zabezpečení dnešních platebních karet nebo o tom, jak zajistit obsluhu internetového bankovnictví z počítačů,“ přiblížil hlavní organizátor Václav Matyáš z Fakulty informatiky.

„Praxe je většinou taková, že do dvou tří let od prvních diskusí se z teoretického konceptu stane pilotní projekt, který pak přibližně za stejnou dobu aplikuje první firma v praxi,“ doplnil.

Obsluhování chytrých budov

Také letos je na programu debata o přihlašování do bankovních účtů přes internet. Velkým tématem je však hlavně nastupující éra internetu věcí.

Díky němu lze přes internet a počítač obsluhovat nástroje, u nichž to dříve možné nebylo, například chytré budovy.

Nezapomínat na zabezpečení

V minulosti se často stávalo, že technologické novinky vznikaly bez patřičného zabezpečení. Nyní se experti snaží upozorňovat na to, že by vývoj obojího měl jít ruku v ruce.

Workshop o bezpečnostních protokolech se do Brna vrací po devíti letech, konal se tam již v roce 2007. Mimo Cambridge jej jinak hostila pouze Paříž.

„Je to pro nás velká pocta a výraz uznání práce lidí z Masarykovy univerzity. Na setkání jsme nejdříve pravidelně jezdili a díky našim výsledkům jsme se dostali do vedení pořádajícího týmu,“ uvedl Matyáš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám