Hlavní obsah

Loni mírně vzrostl počet přijatých žáků do zemědělských oborů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počet žáků přijatých do 1. ročníku učňovských zemědělských oborů se loni zvedl o 0,8 procenta na 3179. Ukazuje to analýza zpracovaná Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR, kterou představil předseda představenstva asociace Karel Havlíček. Podíl je podle něj nejlepší za posledních sedm let. Firmy ale stále volají po pracovnících, největší problém je u řezníků, cukrářů a pekařů. Nezaměstnaná je velká část farmářů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka chce podpořit zemědělské a potravinářské školy.

Článek

Podle Havlíčka se trend postupného úbytku pracovníků v zemědělství a potravinářství stabilizoval, naopak se začíná dokonce otáčet. Mezi žáky dominují obory opravář zemědělských strojů, zahradník a farmář. Farmáři jsou ale současně skupinou s nejvyšší mírou nezaměstnanosti u učňů.

Prudký pokles absolventů oboru řezník-uzenář

Největší problém u potravinářů je klesající počet absolventů, za posledních deset let šlo o propad téměř třetinový. To podle analýzy odpovídá demografickému poklesu, například v oboru řezník-uzenář je již situace kritická, za poslední dekádu počty absolventů klesly o 60 procent. Zatímco v roce 2005 jich bylo 235, loni skončilo školu tohoto typu 94 lidí.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je v ČR velký nevyužitý potravinářský potenciál, stát se snaží mladé lidi více motivovat, aby do oboru šli. Například plánuje podpořit zemědělské a potravinářské školy.

Více než polovině zemědělců je nad 45 let

Zpracovatelské firmy, ale třeba i pěstitelé ovoce, řeší nedostatky pracovníků, u sadařů jde i o sezónní zaměstnance. Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka by pomohlo zjednodušení administračních povinností pro občany z Ukrajiny, ale i jiných států mimo Evropskou unii, kteří už dříve v ČR pracovali.

Zemědělců v loňském roce znovu ubylo, jejich počet se meziročně snížil o 1,2 procenta na 100 900. Více než polovina z nich je ve věku nad 45 let, napsalo ministerstvo do návrhu zprávy o stavu zemědělství za loňský rok. Zpomalovalo se tak tempo úbytku pracovníků, v předloňském roce jejich počet totiž klesl o 1,4 procenta a v předchozích rocích byl úbytek ještě vyšší.

Žen je v zemědělství 25,7 procenta, jejich podíl loni vzrostl o půl procentního bodu.

Reklama

Související články

Firmy se více zaměřují na absolventy

Jedním z aktuálních trendů měnícího se pracovního trhu v České republice je skutečnost, že čerství absolventi škol začínají být pro mnoho firem zajímavou...

Výběr článků

Načítám