Hlavní obsah

Lidová hvězdárna v Prostějově láká na letní astronomickou školu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov

Tajemství Měsíce a letní hvězdnou oblohu mohou tento týden zkoumat a obdivovat příznivci astronomie v Prostějově. Lidová hvězdárna pro ně připravila tradiční Zábavnou prázdninovou letní školu astronomie. Večerního kurzu se může každoročně účastnit jen velmi omezený počet zájemců.

Článek

Tématem letošního v pořadí už 21. ročníku astronomické školy je především pozorování Měsíce. Proti minulým letům ale hvězdárna připravila novinku. "Prezentace informací o Měsíci bude tentokrát kompletně v digitální podobě. Budeme je nabízet velmi atraktivní formou, zatímco v minulých letech to byly spíše statické obrázky," popsal ředitel hvězdárny, astronom Jiří Prudký..

Kurzu se v prostějovské hvězdárně může účastnit nejvýše sedm zájemců, přesně tolik je jim totiž k dispozici i hvězdářských dalekohledů. Seřídit složitý přístroj je navíc poměrně složité: amatérští astronomové jej musejí mít po dobu kurzu nastavený přesně pro svůj zrak.

Měsíc vystřídal Perseidy a Jupitera

Účastníci kurzu se letos během šesti dnů naučí základním znalostem o Měsíci a letní hvězdné obloze nebo sluneční soustavě. Témata kurzu se pravidelně mění. V minulosti se jeho účastnící věnovali například Perseidám nebo pozorování Jupitera. Někteří se proto na letní astronomickou školu vracejí i opakovaně.

Zajímavý program připravila hvězdárna také pro děti. První srpnový týden pro ně uspořádá prázdninovou školičku, tentokrát věnovanou kometám.

"Z komet se rekrutují meteory a takzvané meteorické roje a protože z 12. na 13. srpna budeme procházet rojem Perseid, což je nejatraktivnější meteorický roj vůbec, tak z toho důvodu připravujeme děti formou takovéto školičky na to, aby jej mohly pozorovat," uvedl Prudký. Na rozdíl od kurzu pro dospělé příznivce astronomie nebude počet dětských účastníků nijak omezený.

Reklama

Výběr článků

Načítám