Hlavní obsah

Letos se spustí jednotné přijímačky. V těch pokusných propadali i jedničkáři

Právo, Jan Martinek

Žáci základních škol letos poprvé půjdou naostro k jednotným přijímačkám na střední školy s maturitou. V uplynulých dvou letech si školy mohly společné přijímačky vyzkoušet nanečisto.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Cermatu Jiří Zíka

Článek

Jednotné testy budou z matematiky a českého jazyka. Připravuje je, stejně jako například otázky ke státní maturitě, společnost Cermat.

„I proces je téměř totožný s maturitní zkouškou. Organizace je stejná, třídě se rozdají testy, pak se seberou a pošlou Cermatu. Neumím si představit nic jednoduššího,“ uvedl ředitel společnosti Jiří Zíka na tiskové konferenci.

„Testy nejsou čistě zaškrtávací. Až padesát procent v matematické části jsou otevřené úlohy, které ověřují schopnost aktivně odpovědět na otázku. Hodnotíme i postup řešení,“ řekl Zíka.

Na známky nespoléhat

Podle náměstka ministerstva školství Stanislava Štecha jednotné přijímačky poskytují lepší zpětnou vazbu o tom, co se žáci ve škole skutečně naučili, jak žákům, tak učitelům a rodičům.

„Začala fungovat i motivační funkce, žáci, učitelé i rodiče se na přijímací zkoušky skutečně připravují,“ řekl Štech.

Vzorové testy zveřejníme 8. února na stránkách Cermatu, aby si je mohla zkusit široká veřejnost.
Václav Pícl, náměstek ministryně školství

Zdůraznil také, že výsledky zkušebních testů, kterých se v loňském roce zúčastnilo 637 základních škol, někdy neodpovídaly známkám, které žáci ve škole dostávali. „Asi pět procent ,jedničkářů‘ propadlo. Na známky se nedá stoprocentně spoléhat,“ upozornil Štech.

Náměstek Václav Pícl jej doplnil, že ministerstvo školství od loňského roku intenzivně připravuje školy na přechod na jednotné přijímačky.

„Pořádáme konzultační semináře pro ředitele středních a základních škol, v lednu už školy obdržely sadu testovacích úloh i klíče k řešení. Vzorové testy zveřejníme 8. února na stránkách Cermatu, aby si je mohla zkusit široká veřejnost,“ uvedl Pícl.

Zdůraznil také, že i nadále jsou to ředitelé škol, kdo rozhodne o přijetí či nepřijetí žáka: stanovují si například vlastní hranici přijetí v rámci jednotného testu.

Jednotné přijímačky se zatím týkají jen maturitních škol a oborů. „Je třeba zvážit, zda to v budoucnu neaplikovat i na žáky, kteří nejdou na obor s maturitou,“ řekl na tiskové konferenci Štech.

Přijímačky pro čtyřleté obory se budou konat 12. a 19. dubna, pro šestiletá a osmiletá gymnázia 18. a 20. dubna.

Reklama

Související články

Výběr vhodné střední školy není snadný

Do konce února se podávají přihlášky na střední školy. Mnozí zájemci si stále nejsou jistí, jakou vybrat. Přijímačky na střední se přitom doporučuje...

Výběr článků

Načítám