Hlavní obsah

Letní škola češtiny přilákala do Brna cizince z třicítky zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Boj se záludnostmi češtiny si jako program pro letošní prázdniny zvolilo 130 lidí z celého světa, kteří se v Brně účastní tradiční Letní školy slovanských studií. Přicestovali z 32 zemí včetně Iránu, Japonska, Jižní Koreje, Mexika a Spojených států.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Brno z Petrova

Článek

Letní školu tvoří měsíční intenzivní výuka, zpestřením jsou projekce českých filmů, přednášky, besedy a čtyři výlety po Česku, uvedli v tiskové zprávě pořadatelé z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

Účastníky letní školy jsou většinou stipendisté a studenti slavistiky a bohemistiky ze zahraničních škol. Generační rozpětí je však široké. "Nejstarším účastníkem je student s rokem narození 1933, nemladší účastníci mají rok narození 1993," uvedla ředitelka letní školy Eva Rusinová.

Studenti jsou rozdělení do 12 kurzů podle stupně pokročilosti. Po dopolední výuce následuje vždy doplňkový program v podobě cvičení české výslovnosti, interpretace literárního díla nebo odborných seminářů z české literatury. Na přednáškovém programu se podílejí i zahraniční bohemisté z univerzit západní Evropy a Spojených států.

Letošní exkurze zavedou účastníky letní školy do Moravského krasu, Beskyd a Rožnova pod Radhoštěm, Prahy, Lysic a Černé Hory na Blanensku. Výuka potrvá do 21. srpna.

Letní škola slovanských studií se koná i v Praze, kde startuje na konci července. Pražské kurzy se konají už 54 let. Brněnská letní škola má tradici dlouhou 43 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám