Hlavní obsah

Letadlo na solární pohon, které má příští rok obletět svět, poprvé vzlétlo

Payerne

První zkušební let v pondělí podnikl nový letoun na solární pohon Solar Impulse 2. Švýcarští piloti Bertrand Piccard a André Borschberg s ním chtějí příští rok obletět svět. Stroj odstartoval krátce po 7.30 hod. z letiště ve švýcarském Payerne na dvouhodinový let, uvedla agentura AFP. Termíny dalších zkušebních letů zatím nejsou známy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Solar Impulse 2 se vydal na zkušební letVideo: Reuters

 
Článek

Solar Impulse 2 je vylepšenou verzí podobného letounu, s nímž již oba piloti provedli řadu úspěšných cest, včetně nepřerušovaného nočního letu.

Loni s ním po etapách přeletěli napříč Spojenými státy. O rok dříve letoun zvládl stejným způsobem i cestu z Maroka do Švýcarska a zpět. Tehdy šlo o první mezikontinentální let letadla na sluneční pohon.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Letadlo na solární phon při svém prvním zkušebním letu

Solar Impulse 2 má zejména dokonalejší lithiové baterie, jež uchovávají energii získanou ze Slunce pomocí 7248 fotovoltaických článků o celkové hmotnosti 633 kilogramů.

Umožňují stroji podle švýcarských pilotů teoreticky neomezenou samostatnost. Jen v noci je nutné letět rychlostí maximálně 46 kilometrů za hodinu, aby se baterie nevyčerpaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám