Hlavní obsah

Lesy rostou nejrychleji za posledních 200 let

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klimatické změny akcelerovaly podle biologů růst stromů na severní polokouli. Podle nové studie, které je založena na studiu lesních porostů na východě Ameriky, rostou stromy nejrychleji za posledních 200 let.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Hlavním faktorem je delší vegetační období a také vyšší koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře. Studie je podle deníku Independent založená na srovnávání hodnot naměřených během 22 let na 55 místech. Celkem výzkumný tým provedl na 250 000 měření.

Z výsledků analýz vyplývá, že stromy v průměru dnes rostou mnohem rychleji než kdykoli v uplynulých 225 letech - což odpovídá věku nejstaršího zkoumaného stromu v rámci studie.

Podle lesního ekologa Geoffreye Parkera z výzkumného centra v Marylandu může takový růst souviset jen s vyššími průměrnými teplotami a prodloužením období, kdy mohou stromy růst.

"Udělali jsme si seznam všech možných příčin rychlejšího růstu stromů, a pak jsme je jednu pod druhé vylučovali,“ uvedl Parker, který se svým týmem zahájil výzkum v roce 1987. Většina, 90 procent stromů, ve vybraných lokalitách rostla dvakrát až čtyřikrát rychleji, než odpovídalo dlouhodobým trendům z předchozích let. Rychlejší růst se projevil u starších i mladších porostů.

Kromě měření růstu stromů sledovali vědci i další faktory: koncentrace oxidu uhličitého vzrostla o 12 procent, průměrné teploty vzrostly o tři desetiny stupně a vegetační období se prodloužilo o osm dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám