Hlavní obsah

Křehký solární letoun přelétá přes Spojené státy

San Francisco

Švýcarský solární letoun Solar Impulse v pátek zahájil první etapu svého dlouhého přeletu Spojených států. Vzlétl v 6.00 místního času (15.00 SELČ) z letecké základny Moffett u San Franciska a první etapu má zakončit po zhruba 19 hodinách letu (v sobotu kolem 9.00 SELČ) ve Phoenixu v Arizoně. Křehký letoun z uhlíkových vláken létá rychlostí zhruba 70 kilometrů za hodinu.

Foto: ČTK/AP

Solární letoun nad Golden Gate Bridge

Článek

Celý let napříč Spojenými státy by měl trvat asi dva měsíce, řekl v březnu švýcarský pilot Bertrand Piccard, když společně se svým kolegou André Borschbergem projekt oznamoval. Start původně plánovali na 1. května, ale odložili ho kvůli špatnému počasí.

Experimentální jednomístné letadlo s alternativním pohonem, které Piccard a Borschberg společně vyvinuli, má v plánu přeletět v pěti etapách území USA od západního pobřeží k východnímu. Piccard pilotuje první etapu, při dalších se bude střídat s Borschbergem. Do 5000 kilometrů vzdáleného cíle v New Yorku by podle pilotů stroj doletěl i bez mezipřistání, ale let by trval pro jednoho pilota nebezpečně dlouho.

Solární letadlo se vydalo na let ze Španělska do MarokaVideo: Novinky/Reuters

Přelet Ameriky má být pro dvojici průkopníků jakýmsi testem před plánovaným obletem celé Země, který by se měl uskutečnit v roce 2015. Loni v létě letadlo Solar Impulse po etapách úspěšně absolvovalo cestu ze Švýcarska do Maroka a zpět.

Stroj pohánějí elektromotory, pro něž energii vyrábějí fotovoltaické články umístěné na rozměrném křídle. Letadlo má rozpětí více než 60 metrů a váží asi 1600 kilogramů včetně pilota, tedy asi tolik jako malé auto.

Solar Impulse je prvním letounem, jenž je schopen letět bez paliva ve dne i v noci. Zkonstruování letadla trvalo sedm let. Prototyp letounu byl představen v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám