Hlavní obsah

Kosmická loď pořídila jedinečné snímky vzdálené komety

Novinky, Vladimír Michna

Kosmické lodi amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se podařilo přiblížit ke kometě Hartley 2, udělat unikátní snímky a poslat je zpátky na Zemi. Pracovníci NASA po zhlédnutí fotografií propukli v jásot.

Foto: HO, Reuters

Snímek komety Hartley 2 pořízený kosmickou lodí NASA

Článek

Jejich loď se přiblížila ke kometě s tvarem arašídu na 696 kilometrů. Hartley 2 chrlí proudy jedovatých plynů a od země je vzdálena asi 21 miliónů kilometrů.

“Je hyperaktivní, malá a divoká,” říká podle Daily Mail o kometě vědec Don Yeomans z laboratoří NASA. “Je dobré vidět Hartley 2 tak blízko,” raduje se projektový manažer NASA Tim Larson.

Hartley 2 je asi kilometr široká kometa a je jednou z nejmenších.

K tak blízkému přiblížení a nasnímání komety došlo teprve popáté v historii.

Tato mise není pro vesmírnou loď s názvem Deep Impact první. V roce 2005 oslnila svět, když vypálila do komety Tempel 1 měděnou sondu a umožnila tak vědcům první pohled do jejího vnitřku.

Vědci se o komety zajímají, protože to jsou zledovatělá tělesa, která zbyla z různých uskupení sluneční soustavy. Jejich studování může přinést odpovědi ohledně vzniku Země a planet před 4,5 miliardy let.

“Je stále ještě mnoho otevřených otázek ohledně komet a jejich cyklů,” říká Larson, který tento projekt za 42 miliónů dolarů (asi 714 miliónů korun) vede.

Loď Deep Impact kometu “špiclovala jako paparazzi” od září a fotila ji každých pět minut. Vědci například zjistili, že Hartley 2 uvolňuje více plynů než jiné jí podobné komety.

Dvacátého října byla tato kometa od Země vzdálená 18 miliónů kilometrů, nejblíže od jejího objevení v roce 1986. Na noční obloze je v těchto dnech stále ještě vidět, stejně jako planeta Jupiter.

Hartley je viditelná již malým hvězdářským dalekohledem. Počátkem týdne překročí hranici souhvězdí Blíženců a Jednorožce, koncem týdne vstoupí do souhvězdí Malého psa, uvedla ČTK.

Vidět jsou také večerní přelety Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a dalekohledem stále ještě kometa Hartley. Ze vzdáleného vesmíru astronomové doporučují hvězdokupy, mlhoviny a galaxie.

Obloze vládne největší Jupiter

Měsíc bude v sobotu v novu, takže jeho svit nebude rušit pozorování. O situaci na noční obloze informují astronomické servery www.obsupice.cz a www.observatory.cz.

Vládcem večerní oblohy je stále největší planeta sluneční soustavy - Jupiter. Zapadá kolem 2:30. V jeho blízkosti se nachází planeta Uran, viditelná dalekohledem. Obě tělesa se pohybují poblíž hranice souhvězdí Ryb a Vodnáře.

Za svítání se nízko nad východojihovýchodem objevuje planeta Saturn. Pohybuje se v souhvězdí Panny. Nejvzdálenější planetu sluneční soustavy Neptun je možné vyhledat středním dalekohledem v souhvězdí Kozoroha. Zapadá kolem půlnoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám