Hlavní obsah

Kolem země proletěl Halloweenský asteroid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem Země ve vzdálenosti zhruba 500 000 kilometrů v sobotu prolétla planetka 2015 TB145. S odkazem na termín průletu dostala přídomek Halloweenský asteroid.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace průletu asteroidu 2015 TB145 kolem ZeměVideo: Reuters

 
Článek

Planetka má podle odhadů průměr 290 až 600 metrů a mnoho podrobností o ní známo není, neboť ji vědci objevili teprve 10. října letošního roku. Předpokládá se, že asteroid je takzvanou mrtvou kometou, která po řadě oběhů kolem Slunce ztratila svůj ocas.

Asteroid největšího přiblížení dosáhl okolo 18:00 SEČ, kdy se dostal na vzdálenost zhruba 489 000 kilometrů od Země. To představuje 1,3násobek vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem. Další takový těsný průlet planetky této velikosti kolem Země bude až v roce 2027.

Foto: NASA

Asteroid měl na některých záběrech podobu lebky

Česká republika neměla pro pozorování dnešní události příliš vhodnou polohu, neboť asteroid letěl velmi nízko nad obzorem. Proto také ondřejovská observatoř patřící Astronomickému ústavu Akademie věd ČR žádná zvláštní opatření nechystala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám