Hlavní obsah

Kočky sice poznávají svého majitele, ale vztah si s ním neutvoří

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kočky ignorují své majitele ani ne tak kvůli své osobnosti, které si chovatelé tak cení, ale jednoduše proto, že si neutvoří na rozdíl od psa k člověku vztah. Nedokážou to, přestože majitele umějí podle hlasu odlišit. Podle japonských vědců to souvisí s odlišným procesem domestikace kočky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Japonští vědci Acuko Saitová a Kazutaka Šinozuka studovali 20 koček v jejich domácím prostředí. V době, kdy byli jejich majitelé pryč, jim v bytech pouštěli nahrávky hlasů cizích lidí i majitele. Sledovali s pomocí kamer reakci koček, postavení uší, postoj těla a tlapek i reakci zornic.

Na volání svým jménem kočky většinou reagovaly jen natočením hlavy, aby zjistily, odkud zvuk vychází. Přestože některé drobnější detaily potvrzovaly, že rozpoznávají hlas majitele, ani ten je nepřiměl k tomu, aby vyrazily ke zdroji zvuku.

BEZ KOMENTÁŘE: Kočka dala majitelovi jasně najevo, že o žádné hlazení nemá zájem

Kočky se příkazy učit nemusely

Důvod odlišného chování koček podle vědců spočívá v jejich domestikaci, která proběhla až s rozvojem zemědělství před 9000 lety. Kočičí prapředky k lidským obydlím přitáhla koncentrace hlodavců kolem jejich zásob obilí a dalších potravin. Kočky v podstatě nebyly domestikovány, zdomácněly samy.

„Historicky vzato, kočky na rozdíl od psů nezdomácněly na příkaz lidí. Iniciativa na sblížení s lidmi byla spíše na jejich straně,“ uvádí Saitová. Psi byli naopak domestikováni jako pomocníci při lovu a hlídání zvířat domestikovaných kvůli masu o tisíce let dříve. Kočky se nikdy nepotřebovaly učit příkazy a lidé to po nich nevyžadovali.

Současný vztah ke kočkám jako mazlíčkům je proto jednostranná láska lidí ke zvířatům, která podobnou vazbu ke svým majitelům nemají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám