Hlavní obsah

Kmenové buňky znamenají naději pro pacienty s roztroušenou sklerózou

– Lisabon
Novinky, luk

Transplantace kmenových buněk mohou doslova změnit životy miliónům pacientů s roztroušenou sklerózou, prohlásili britští lékaři. Studie na více než stovce pacientů prokázala, že tato metoda dokáže zastavit rozvoj dosud nevyléčitelné nemoci.

Foto: Profimedia.cz

Onemocnění roztroušenou sklerózou

Článek

Léčba jednoho pacienta vyjde v přepočtu zhruba na milión korun. Napřed je nutné doslova zaplavit imunitní systém pacienta léky, které se využívají při chemoterapii. Potom se obnoví kmenovými buňkami z pacientovy krve.

Součástí studie byla i Louise Willettsová ze severoanglického Rotherhamu. Je jí 36 let a roztroušenou sklerózu u ní diagnostikovali ve 28 letech. Jak se vyjádřila pro BBC, léčba u ní měla téměř zázračný efekt.

„Od momentu, kdy jsem uslyšela diagnózu, jsem se neustále bála, co se mnou bude. Kdy se moje nemoc zhorší a jak budu moct fungovat potom? Teď můžu prožít každý den tak, jak já chci, a ne podle toho, co mi moje nemoc dovolí,” řekla.

Lze jen zmírňovat projevy nemoci

Podle odhadů trpí roztroušenou sklerózou v Británii zhruba 100 tisíc lidí, v USA je jich až čtyřikrát tolik. Nemoc, která má tendenci se s věkem zhoršovat, je způsobena tím, že imunitní systém zaměňuje myelin – lipoprotein obklopující nervové buňky – za cizí látky a útočí na ně. Tím se narušuje spojení mezi mozkem a míchou. Mezi příznaky roztroušené sklerózy patří například problémy se zrakem a rovnováhou, závratě, únava nebo křeče.

Momentálně neexistuje žádný lék a v podstatě je pouze možné zmírňovat symptomy. Nová studie slibuje efektivnější prostředky pro boj s nemocí a předcházení relapsům u pacientů s nejběžnější formou nemoci.

Studie, na níž upozornila BBC, se účastnila více než stovka pacientů, u nichž se propady střídají s obdobími remise, tedy stavem, kdy se nemoc takřka neprojevuje. Docházeli na kliniky v Sheffieldu, v Chicagu, Uppsale nebo Sao Paulu. Dobrovolníci dostali buď konvenční léčbu spočívající v úlevě od symptomů, nebo podstoupili transplantaci kmenových buněk. Nová metoda se během jediného roku ukázala jako maximálně účinná – pacienti i lékaři odhadují, že je až desetkrát účinnější než běžné léky.

„Naprosto přelomová metoda”

Po 12 měsících upadl do relapsu pouze jediný ze skupiny pacientů, kteří podstoupili transplantaci, cituje BBC závěrečnou zprávu. A při kontrole po třech letech se zjistilo, že selhalo jen šest procent transplantací, zatímco ve druhé skupině mělo výrazné potíže 60 procent účastníků.

Vědci své závěry prezentovali v Lisabonu na každoročním setkání Evropské společnosti pro transplantaci kostní dřeně. Profesor John Snowden, ředitel centra pro transplantace v Královské hallamshireské nemocnici v Sheffieldu, popsal novou metodu jako „naprosto přelomovou“.

Profesor Richard Burt, vedoucí autor studie ze Severozápadní univerzity v Chicagu, prohlásil pro web britského deníku Daily Mail, že neurologové byli k transplantacím zpočátku „velice skeptičtí“, ale nová data pravděpodobně jejich postoj změní. „Protože je evidentní, že nová metoda funguje o tolik lépe než ty nejlepší dostupné léky,“ řekl.

Studie se objevila jen několik měsíců po tom, co objevitel léčby, která měla masovou reklamu po celém světě, sám přiznal, že je neúčinná. Doktor Paolo Zamboni tvrdil, že dokáže ulevit od bolesti a obnovit mobilitu pacientů se sklerózou pomocí procedury, kdy jim invazivní procedurou znovu otevře ucpané cévy. V prosinci ovšem musel v odborném tisku konstatovat, že výsledky standardizované studie prokázaly, že tato metoda nefunguje.

Reklama

Výběr článků

Načítám