Hlavní obsah

Klonováním se poprvé podařilo získat lidská embrya

Novinky,

Vědci učinili významný krok v klonování lidských buněk, když naklonovali embrya v raném stádiu, která použili k získání kmenových buněk. Uvádí to studie otištěná v odborném časopise Cell. Vědci z Univerzity pro vědu a zdraví v americkém státě Oregon podle zprávy postupovali stejnou metodou jako při klonování ovce Dolly. Otevřela se tak cesta k naklonování lidské bytosti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Odborníci přenášeli buněčné jádro stejně jako v případě ovce Dolly, kdy byly použity kožní buňky dospělého jedince a jejich genetická informace byla přenesena do dárcovského vajíčka, z něhož byla odstraněna vlastní DNA.

Získali embryo ve fázi blastocysty, které má cca 150 buněk. To je dostatečný počet pro získání kmenových buněk. Elektrický impuls pak buňky stimuloval k vývinu embrya.

„Zkoušky potvrdily, že takto získané kmenové buňky mají schopnost proměnit se jako běžné embryonální kmenové buňky v jiné typy buněk včetně nervových, jaterních a srdečních,“ řekl vedoucí týmu Shoukhrat Mitalipov.

Embryonální kmenové buňky mohou zachránit život

Vědci upozornili, že kmenové buňky lze získat i jinými způsoby, které jsou méně kontroverzní i levnější. Využívají se například embrya, která "zbydou" při umělém oplodnění.

Kmenové buňky se využívají pro získání jiných typů buněk a pro vytvoření srdeční svaloviny, kostí, i mozkové tkáně. Otázkou jen zůstává, zda je kvalita takto získaných buněk stejná jako u běžných embryonálních.

Problémem ale je, že tkáně získané z kmenových buněk od cizích dárců občas organismus příjemce odmítá.

„Jsme přesvědčeni, že je významný krok vpřed při vytváření buněk pro regenerativní medicínu,“ prohlásil Mitalipov.

Profesor regenerativního lékařství na univerzitní nemocnici v Londýně Chris Mason řekl, že to vypadá jako opravdový pokrok: „Udělali totéž, co bratři Wrightové. Odpozorovali kolem to nejlepší z práce ostatních týmů a v zásadě je spojili. Bratři Wrightové vzlétli. Oni vytvořili embryonální kmenové buňky.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám