Hlavní obsah

Keňa vyhlásila žirafy za kriticky ohrožené. Od 70. let jich tam ubyly dvě třetiny

Novinky,

Keňské úřady vyhlásily žirafy za kriticky ohrožený druh. Ve středu spustil tento africký stát nový plán jejich záchrany, který má zahrnovat boj proti ztrátě přirozených stanovišť žiraf, pytláctví a nemocem. Ředitel tamní vládní agentury na ochranu volně žijících živočichů Charles Musyoki řekl, že celkově Afrika za posledních 30 let ztratila 40 procent žirafí populace. V Keni jich ubylo ještě větší procento.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Keňa vyhlásila žirafy za kriticky ohroženéVideo: AP

 
Článek

„Přímo v Keni od 70. let minulého století, tedy za posledních 40 let, klesly počty všech žiraf z 80 tisíc na cca 28 500, což je úbytek přibližně o 65 procent,“ upozornil podle agentury Xinhua News keňský státní tajemník pro oblasti turismu a divoké přírody Najib Balala.

V Keni je zároveň 36 procent veškeré populace těchto přežvýkavých savců.

Jen 659 žiraf Rothschildových v Keni

„Přicházíme zejména o žirafu Rothschildovu (nižší poddruh žirafy severní – pozn. red.), zbývá jich u nás pouze 659. Její stavy přitom byly vždy vyšší. V současnosti navíc již bohužel žádná z tohoto poddruhu nežije ve svém původním přirozeném prostředí,“ posteskl si pro agenturu AP Charles Musyoki z organizace Kenya Wildlife Service.

Foto: Profimedia.cz

Žirafy Rothschildovy

Daří se jim však alespoň v národních parcích, hlavně v Národním parku Ruma, kde je nejvíce kusů žirafy Rothschildovy. Dále jsou jejich menší populace například i v Národním parku Lake Nakuru či v rezervaci Soysambu Conservancy. Rothschildova žirafa se na africkém kontinentu podle Musyokiho dále vyskytuje už jen v jedné zemi, a to v Ugandě.

Přirozená teritoria nebývají v chráněných místech

Keňa chce podle informací z médií řešit všechny faktory, které vedou ke ztrátě žirafích stanovišť, většinou logicky kvůli lidské činnosti (odlesňování).

„Většina z těchto teritorií je totiž nyní mimo vládou stanovená chráněná území. Proto spolupracujeme s vlastníky půdy, abychom mohli mít integrovaný program jejího využívání, jelikož je třeba zajistit klíčové životní prostředí pro žirafy, aniž by se přestalo provozovat zemědělství. Zadruhé budou nesmírně důležité programy proti pytláctví. A zatřetí budeme řešit vývoj infrastruktury, aby nezasahovala do oněch stanovišť,“ shrnul plány Musyoki.

„Je smutné, že je i přes všemožné dřívější snahy a zprávy o úbytku toto krásné zvíře již tak ohrožené. Tím spíš ale nechápu, proč někteří lidé musejí lovit žirafy pro maso, když mohou jíst tolik jiných věcí,“ svěřila se agentuře AP se svými pocity turistka v Keni Inka Williamsová.

Novinky předloni informovaly, že žirafy pomalu vymírají, z velké části vinou člověka. Zpráva Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) uvedla, že za to může zejména růst lidské populace na africkém kontinentu, odlesňování (tedy mizení přirozeného prostředí) nebo ilegální lov zvířat. Zcela vyhynuly už v mnoha afrických zemích. [celá zpráva]

V roce 2016 se tak podle informací takzvaného Červeného seznamu ohrožených druhů snížil stav žiraf za poslední tři desetiletí ze 157 tisíc na 97 tisíc, tedy o 40 procent. Žirafy se už v minulosti přesunuly z kategorie málo dotčených druhů do sekce zranitelných. Jenže ohrožené jsou stále více – a některé druhy dokonce kriticky.

Reklama

Související články

Dvorská zoo se snaží chránit ohrožené okapi

Okapi, přirozeně žijících v Demokratické republice Kongo, zbývá na světě jen několik tisíc. Ochranu těchto nejbližších příbuzných žiraf ve volné přírodě...

Výběr článků

Načítám