Hlavní obsah

Keltské zlato a jantarové šperky vydala 2600 let stará hrobka

Novinky, pst

Němečtí archeologové odhalili nedotčenou, 2600 let starou keltskou hrobku. Našli v ní kromě ostatků dávné šlechtičny i její překrásné zlaté a jantarové šperky. Vzhledem k velmi dobrému stavu, v jakém se artefakty zachovaly, si vědci slibují, že se jim podaří rozšířit znalosti o rané keltské kultuře.

Článek

Podzemní hrobku o velikosti čtyřikrát pět metrů s dubovou podlahou objevili archeologové nedaleko kopce Heuneburg u jihoněmeckého Herbertingenu. „Pro nás je to milník při rekonstrukci sociální historie Keltů,“ citoval německý Spiegel archeologa Dirka Krausse.

Zachovalá dubová podlaha umožnila určit přesně stáří hrobu na základě letokruhů. Tak přesné datování není většinou u keltských hrobů možné, protože se po Keltech nedochovaly písemné záznamy a předměty ze dřeva a hlíny se většinou nedochovaly.

V hrobce byla pohřbena žena, zřejmě příslušnice kmenové aristokracie. Nicméně bližší informace si slibují vědci od série laboratorních testů. Celá hrobka vážící 80 tun byla v úterý vyzdvižena s pomocí jeřábů a převezena do výzkumného ústavu v Ludwigsburgu. První výsledky výzkumu hrobky mají být zveřejněny v červnu příštího roku a s jejich vystavení i pro veřejnost se počítá až v roce 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám