Hlavní obsah

Kdo si hraje, nezlobí a navíc se může stát mistrem ČR v Ubongu nebo Pentagu

Právo, ťas

S rekordním zájmem se setkává letošní 3. ročník Mistrovství ČR v deskových hrách. Hraje se Ubongo, Pentago a Carcassone a krajskými koly zatím ve čtyřech krajích prošlo přes 1200 účastníků, tedy více než polovina celkové loňské účasti.

Článek

„Rostoucí zájem o mistrovství nás velmi těší. Svědčí nejen o zvyšující se oblibě deskových her obecně, ale také o tom, že se tradice mistrovství v jednotlivých krajích uchytila. V některých místech se hraje už od léta, kdy pořádající Střediska volného času organizovala postupové turnaje na letních táborech, jinde se zapojily školní kolektivy. Z těchto předkol pak vyšli hráči regionálních turnajů. Jejich vítězové se utkají v sobotu 27. listopadu na celostátním finále v Praze, “ popisuje organizaci ředitelka mistrovství Iveta Vodičková.

Své regionální mistry v Ubongo, Pentago i Carcassone již znají v Královéhradeckém kraji, Zlínském kraji, Středočeský kraji a Olomouckém kraji. V ostatních krajích milovníky deskových her poměřování sil teprve čeká. „Mistrovství ale rozhodně není určeno jen zkušeným hráčům. Výběr her je cílen na to, aby si mohli přijít zahrát i ti, kteří tyto deskové hry neznají. Pentago je hra velmi podobná piškvorkám, u Ubonga zase jde o rychlost a prostorovou představivost mnohem víc, než o to kolik kdo nahrál partií. Pokud se týká Carcassonne, jde o sestavování jakési mapy krajiny a její obsazování vlastními figurkami,“ vysvětluje Jan Vodička z Institutu dětí a mládeže.

Na regionální kola si tak může přijít zahrát každý, kdo má rád deskové hry. Je to milá  příležitost potkat lidi se stejným zájmem, dozvědět se o herních klubech v daném místě a seznámit se i s novými hrami. „Moderní deskové hry zažívají velký boom právě proto, že rozvíjejí zábavnou formou řadu dovedností včetně komunikačních a je to aktivita, u níž tráví děti i dospělí čas společně,“ dodává Vodička.

Mnozí regionální organizátoři nabízejí možnost si Ubongo, Pentago i Carcassone ještě před mistrovstvím vyzkoušet a natrénovat. Kontakty na regionální organizátory, termíny jednotlivých přeborů a další informace včetně online přihlášky jsou k dispozici zde. Koordinátorem mistrovství je Česká pedagogická komora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám