Hlavní obsah

Každý desátý Čech je vysokoškolák, na evropský průměr ale stále nemáme

Právo, Petr Kotek

Každý desátý Čech se může hrdě počítat mezi vzdělance. Univerzitní nebo vyšší odborné vzdělání má totiž v České republice už více než milión lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V roce 2000 přitom studovalo vysokou školu 15,1 % osob ve věku 20–29 let, o osm let později to bylo již 25 %. Miliónová hranice byla překročena v roce 2008.

Uvádí to Statistická ročenka vědy, technologií a inovací, kterou na svých internetových stránkách zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

"V porovnání s ostatními obory však stagnuje počet vysokoškolsky vzdělaných osob v oborech přírodních a především technických věd. Osoby s takto zaměřeným terciárním vzděláním patří k významným nositelům výzkumu a inovací," upozorňuje předsedkyně ČSÚ  Iva Ritschelová.

V roce 2008 už studovala vysokou školu čtvrtina lidí mezi 20 a 29 lety. Ukončené VŠ vzdělání mělo v témže roce 14,5 procenta populace mezi 25 až 64 lety.

V EU vystudoval každý čtvrtý

I když se veřejnost (a čtenáři Novinek v diskusích k článkům o vzdělávání nejsou výjimkou) stále častěji vyjadřuje v tom smyslu, že "titul už má dneska každý" a "dnešní diplom nemá ani úroveň dřívější maturity", Česko ještě stále zaostává za ostatními státy EU. V celé evropské sedmadvacítce se průměrný podíl vysokoškolsky vzdělaných obyvatel pohybuje kolem 24 procent.

Mezi českými vysokoškoláky tvoří muži 54 procent, počet vysokoškolaček však rychle narůstá a od roku 1995 se téměř zdvojnásobil.

K nejčastějším kvalifikacím českých vysokoškoláků patří společenské vědy, obchod a právo, 17 procent vysokoškoláků vystudovalo pedagogiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám