Hlavní obsah

K ISS odstartovala loď Cygnus, do vesmíru veze červy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na oběžnou dráhu úspěšně odstartovala nákladní loď Cygnus, která na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) veze zásoby potravin či vybavení pro vědecké experimenty. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Součástí nákladu vážícího čtyři tuny jsou například přístroje včetně nového systému určeného pro recyklaci moči astronautů na pitnou vodu nebo zásilka 120 000 hlístů, na nichž budou vědci zkoumat úbytek svalové hmoty ve stavu beztíže.

Foto: Twitter Intl. Space Station

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Článek

Nákladní loď soukromé společnosti Northrop Grumman vynesla do vesmíru raketa Antares z kosmodromu Wallops v americké Virginii. K ISS má kapsle dorazit v pondělí. Loď Cygnus je tentokrát pojmenovaná S.S. Katherine Johnson na počest černošské matematičky, která se významně podílela na vesmírném programu NASA. Johnsonová zemřela loni ve věku 101 let a její osud inspiroval filmaře k natočení snímku Skrytá čísla (2016).

„Paní Johnsonovou jsme vybrali díky jejím ručním výpočtům, které pomohly dostat první Američany do vesmíru, a také proto, s jakým úspěchem dokázala jako černošská žena prorážet jeden skleněný strop za druhým,” uvedl viceprezident firmy Northrop Grumman Frank DeMauro.

Foto: Steve Helber, ČTK/AP

Cygnus míří do vesmíru.

Zásoby obyvatelé ISS tento týden doplnili i díky ruské nákladní lodi Progres, která u stanice zakotvila ve středu. Dovezla naléhavě potřebný kyslík, který ze stanice uniká netěsností, ale také palivo, pitnou vodu, potraviny a oblečení.

Další zásoby čerstvých potravin včetně rajčat, oříšků, parmezánu, uzeného lososa či karamel veze astronautům Cygnus. Ten na ISS dopraví i radiační detektory, nové součásti počítačového systému nebo laboratorní červy. Háďátka obecná, asi jeden milimetr dlouzí hlísti, na oběžnou dráhu putují proto, že stejně jako lidé mají svaly. Vědci na nich budou zkoumat úbytek svalové hmoty a vymýšlet, jak tomuto riziku předejít.

Posádku ISS, která obíhá ve výšce zhruba 400 kilometrů nad Zemí, nyní tvoří dva Rusové, čtyři Američané a jeden Japonec.

Reklama

Výběr článků

Načítám