Hlavní obsah

Jeden cizí jazyk je pro studenty samozřejmostí

Novinky,

Expertní tým vedený docentem Jakubem Fischerem prezentoval v pátek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze výsledky celorepublikového šetření postojů a životních podmínek Eurostudent VI. Ukázalo se, že dvě třetiny vysokoškolských studentů hodnotí své šance na národním pracovním trhu kladně, ale zároveň bez práce by si nemohl dovolit studovat přibližně každý šestý prezenční student. Pozitivní je, že téměř všichni studenti ovládají alespoň jeden cizí jazyk, přičemž více než polovina studentů ovládá dva cizí jazyky.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Rozsáhlé šetření se zaměřuje na pět hlavních klíčových oblastí týkajících se vstupu na vysoké školy, podmínek přijetí a typu studované školy. Dále jsme sledovali vztah ke škole, životní podmínky, tedy způsob bydlení, časovou vytíženost prací a studiem. Další otázky se týkaly zahraničních mobilit a speciální pasáž je věnována studentům se zdravotním znevýhodněním,“ vysvětlil Jakub Fischer, předseda Rady vysokých škol.

Před nástupem na VŠ větší část nepracovala

Z výsledků dále vyplývá, že 56 procent studentů před nástupem na vysokou školu nepracovalo. Necelá čtvrtina již v minulosti nějaká studia ukončila, většina by si však znovu vybrala stejnou školu.

U rodičů bydlí 34 procent prezenčních studentů, 82 procent ze všech plánuje studovat jen v ČR.

Jednalo se o šestou vlnu mezinárodního šetření. Probíhalo v 28 evropských zemích.

Na základě získaných odpovědí bylo možné zjistit aktuální postoje a životní podmínky studentů studujících na českých vysokých školách. Národní šetření probíhalo na jaře 2016 a zapojili se do něj studenti z více než 40 tuzemských veřejných a soukromých vysokých škol.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám