Hlavní obsah

Jaro superúplňků. Ten nejpůsobivější nastane už za několik týdnů

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro 2020 bude jednou velkou potěchou pro ty, kteří rádi sledují obří a jasné úplňky nad horizontem. Od března do května proběhnou totiž hned tři superúplňky po sobě. Měsíc bude blíže Zemi než běžně a bude se tak zdát větší a jasnější.

Foto: Profimedia.cz

Superúplněk

Článek

První ze tří superúplňků nastane 9. března, když bude Měsíc vzdálený od Země 357 404 kilometrů. To 8. dubna bude od země vzdálen ještě o dalších 369 kilometrů méně a bude obíhat Zemi ve vzdálenosti pouhých 357 035 kilometrů. Bude tak naší planetě nejblíže od loňského února. Pokud vyjde počasí, půjde o nejpůsobivější superúplněk roku.

Květnový superúplněk se bude konat následně 7. května, to už bude však Měsíc od Země vzdálen o více než čtyři tisíce kilometrů více, konkrétně 361 184 kilometrů.

Běžně se vzdálenost Země - Měsíc udává jako 384 400 kilometrů.

Část světa pozorovala krvavý modrý superúplněk. Nevšední úkaz byl k vidění po 150 letech

Koktejl

Superúplňky se na fotografiích zdají opravdu veliké díky iluzi, kdy je Měsíc focen na horizontu vedle relativně blízkých objektů jako jsou stromy, lidé či nejčastěji budovy. Ve skutečnosti je ovšem Měsíc na horizontu stejně velký jako pak na volné obloze.

„Protože jsou ty relativně blízké objekty před Měsícem, náš mozek je ošálen a má za to, že je Měsíc výrazně blíže k onomu objektu, který je s ním v linii našeho pohledu. Jakmile je vysoko na nebi, nezdá se tak velký. Nejsou tam totiž žádné blízké objekty, se kterými bychom si jej mohli porovnat,” popisuje vědkyně Mitzi Adamsová působící v Marshall Space Flight Center.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám