Hlavní obsah

Jak využít bioodpad? Vědci radí kompost s žížalami

Právo, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, jak co nejméně plýtvat potravinami a jak šetřit a ozdravit půdu, se ještě během letních prázdnin dozvídali děti i dospělí na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích. Odborníci z Biologického centra Akademie věd ČR připravili několik stanovišť a přednášek pro širokou veřejnost. Mezi nimi byla například i ta, jak spravovat kompost s žížalami.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Mezi návštěvníky akce biologů o půdě a životním prostředí v Českých Budějovicích byly ve čtvrtek na Sokolském ostrově hlavně děti

Článek

„Máme tady na ukázku vermikompost, což je vlastně kompost tvořený žížalami. V bedýnce s biodpadem jsou žížaly, které zpracovávají ten biodpad a rozkládají jej,“ vysvětlovala Právu u jednoho ze stanovišť Veronika Jílková, vedoucí laboratoře půdní organické hmoty Biologického centra.

„Do kompostu se dají házet například slupky od brambor nebo jadřince z jablek. Žížaly však nemají naopak rády třeba citrusy, protože obsahují silice,“ dodala s tím, že kompost tvoří většinou více krabic nad sebou.

Skládkování odpadu zdraží, má to víc motivovat ke třídění

Ekonomika

„Je to tedy více pater s různě rozloženým substrátem. Ten se potom používá například jako ideální půda pro rostliny,“ doplnila Jílková.

Jak využít vzniklý substrát, si pak mohl každý vyzkoušet na sousedním stanovišti, kde děti sázely rostliny. „Máme tady ideální půdu s přísadou živin, což je žížalí čaj, tedy dna z vermikompostu, a děti si tu sázejí například fazole nebo i byliny,“ uvedla její kolegyně Pavlína Stuchlá.

Dopřejte zahradě podzimní terapii

Jak na to

O tom, jak lidé potravinami plýtvají, vyprávěla návštěvníkům Radka Hanzlová ze Sociologického ústavu AV ČR.

„Nejčastěji lidé plýtvají potravinami právě v létě. Na prvním místě jsou ovoce a zelenina, tedy potraviny, které se dají kompostovat. Lidé nejčastěji dělají kompost na zahradě nebo používají hnědé popelnice. Právě v domácnostech, kde se však nejvíce plýtvá, nekompostují,“ uzavřela pro Právo bioložka Hanzlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám