Hlavní obsah

Jaderná fakulta ČVUT umožní studentům řídit reaktor

Novinky,

Řídit jaderný reaktor, měřit radioaktivitu nebo zjistit, jak se fyzika prolíná s medicínou. To vše čeká na zájemce o studium na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI) ČVUT v Praze, která v úterý 30. ledna od 9 do 15 hodin pořádá Den otevřených dveří. Vítáni jsou dle školy i rodiče uchazečů či pedagogové.

Foto: FJFI ČVUT

Studenti u jaderného reaktoru VR-1 Vrabec

Článek

V hlavní budově FJFI ČVUT na adrese Břehová 7, Praha 1 bude možné navštívit nejen simulátor jaderného reaktoru či přímo výukový fúzní reaktor, také jsou zde připraveny další interaktivní prezentace ze všech oborů zde vyučovaných.

V rámci krátkých přednášek se budou moci studenti pomyslně přenést i do laboratoří CERN, tedy Evropské organizace pro jaderný výzkum se sídlem ve švýcarské Ženevě, dále třeba ke zvonu Zikmund v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě.

Jediná škola nabízející jadernou chemii

Shrnující důležité informace o přijímacím řízení, zkouškách, oborech, zahájení studia i budoucím uplatnění zjistí zájemci od 12:30 do 13:30 v posluchárně 103. Zjistit informace o studiu lze také neformálně od studentů, kteří na FJFI právě studují.

Od 9 hodin budou přístupná i některá pracoviště v dalších budovách fakulty – v ulicích Trojanova 13 a V Holešovičkách 2.

Foto: ČVUT

Den otevřených dveří na FJFI ČVUT

„Jsem rád, že můžeme návštěvníkům nabídnout unikátní vhled do našich laboratoří a našeho výzkumu, ať už se jedná o jadernou chemii, kterou FJFI nabízí jako jediná škola v ČR, lasery nebo materiálový výzkum. Středoškoláci bývají také často překvapeni, že i matematici mají své laboratoře, nejen tužku a papír,“ prohlásil Václav Čuba, proděkan fakulty.

Podrobný seznam všech otevřených pracovišť lze najít zde, na jejich prohlídku se není třeba předem registrovat.

Reaktor Vrabec a reaktor Golem

Tradičně jsou přichystány i dvě exkurze na školní jaderný reaktor Vrabec, přístupný bude také fúzní reaktor Golem. V obou případech je nutné dostavit se do budovy na Břehové 7, kde exkurze začínají.

Foto: ČVUT

Den otevřených dveří na FJFI ČVUT

Zájemci o prohlídku reaktoru VR-1 Vrabec se mohou registrovat od 9:00 ve zmíněné hlavní budově v prvním patře u expozice stánku katedry jaderných reaktorů. K registraci je nutný občanský průkaz. Na exkurze k tomuto reaktoru se bude odjíždět MHD hromadně z Břehové, první začne v 9:45, druhá ve 13:45.

Letos v lednu proběhla na fakultě i jiná akce. Na ní si středoškoláci mohli vyzkoušet, co vše obnáší být takzvaným lékařským fyzikem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám