Hlavní obsah

Izraelská sonda nese na Měsíc knihovnu s historií lidstva

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX do kosmu mimo jiné i izraelskou lunární sondu Berešit, která v sobě obsahuje zakódovaný disk s 30 miliony stránek o historii lidstva a civilizace. Přezdívá se mu příhodně „Měsíční knihovna“. Upozornila na to agentura Reuters.

Raketa vynesla do kosmu Měsíční knihovnu o historii lidstvaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Jedná se o archiv velikosti DVD, složený z 25 plátů poniklovaného filmu, každý o tloušťce 40 mikronů.

První čtyři vrstvy obsahují více něž 60 tisíc analogových snímků dokumentů, fotografií, knih a ilustrací, které mohou být rozpoznatelné za pomoci mikroskopu. Písmena na nich jsou prý velká jako bakterie bacilů, napsal server CNET.

Foto: Profimedia.cz

Model izraelské měsíční sondy Berešit

Dalších 21 vrstev zahrnuje 200 GB informací, obrázků, audio- i videozáznamů a softwaru. Zařízení rovněž obsahuje kompletní kopii Wikipedie v anglickém jazyce a datovou sadu PanLex, což je lingvistický klíč k 5000 jazyků. Dohromady to dala americká nezisková organizace Arch Mission Foundation.

Ta již dříve poskytla zkušební archiv do vozu Tesla Roadster patřícímu (stejně jako SpaceX) miliardáři Elonu Muskovi a ten směrem k oběžné dráze Slunce, při které má pravidelně míjet Mars, dopravila supertěžká raketa Falcon Heavy.

V současnosti by měla být na palubě minisatelitu od firmy SpaceChain na nízké oběžné dráze Země i další kopie Wikipedie.

Sonda letí sama

Samotná izraelská robotická sonda Berešit od tamní soukromé organizace SpaceIL byla do vesmíru, konkrétně jen na zemskou orbitu, vynesena minulý čtvrtek. Po následném pečlivě naplánovaném letu má pomocí vlastních motorů například nejméně šestkrát obletět naši planetu, než pravděpodobně 11. dubna přistane na Měsíci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Start rakety Falcon 9, která vynesla na orbitu i izraelskou lunární sonduVideo: Reuters

Pokud se finančně úsporná – jelikož Berešit byl pouze druhotný náklad Falconu – výprava zdaří, stane se Izrael po Rusku, Spojených státech a Číně čtvrtou zemí, jejíž sonda úspěšně dosedla na Měsíc.

Foto: Profimedia.cz

Letový plán mise izraelské sondy

Berešit je hebrejský název biblické knihy Genesis (1. Mojžíšova) a zároveň první slovo celé Bible. V překladu doslova znamená „Na počátku“.

Sonda bude zároveň také nejmenším a nejlevnějším aparátem, jaký kdy na Měsíci přistál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám