Hlavní obsah

Indie plánuje vyslat sondu na Měsíc. Přistát tam má v září

Novinky,

Indická kosmická agentura (ISRO) má v plánu mezi 6. a 19. červencem vyslat do vesmíru svou sondu Čandraján-2, která se pak pokusí 6. září přistát na Měsíci. Podle tiskového prohlášení ISRO se zařízení bude skládat z přistávacího modulu, vozítka a družicového stupně. Vozítko bude umístěno v přistávacím modulu, informovala agentura Reuters.

Indie chce vyslat sondu na MěsícVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Jakmile se sonda dostane do vzdálenosti 100 kilometrů od oběžné dráhy Měsíce, od družicového stupně se má oddělit přistávací modul, který se pokusí přistát na jeho povrchu.

Aparát by měl měkce dosednout v blízkosti lunárního jižního pólu. Vozítko se následně bude moci poloautomaticky pohybovat. Bude analyzovat měsíční povrch, data má podle předpokladů posílat zpět na Zemi.

Satelit bude Měsíc monitorovat z výšky

Samotný družicový stupeň bude nadále obíhat okolo Měsíce a skenovat jej pro vědecké účely.

Foto: Novinky/Reuters

Indie chce vyslat sondu na Měsíc

Jak připomíná list The Times of India, tato asijská země již dříve vyslala svou sondu na oběžnou dráhu Měsíce. Šlo o misi Čandraján-1 v roce 2008, další rok se ale musela ukončit, protože tehdy Indie se svou sondou ztratila kontakt.

Je otázkou, zda budou Indové úspěšnější než Izraelci, kterým se měsíční přistání nepovedlo. Nějaké své zařízení tedy dosud na Měsíci zdárně umístili jen Rusové, Američané a Číňané.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám