Hlavní obsah

Holčička v USA se narodila z 27 let starého embrya

Molly Gibsonová se narodila letos v říjnu, nicméně její cesta na svět začala již před více než 27 lety. Její genetičtí rodiče totiž věnovali v roce 1992 k adopci embryo, z něhož Molly vzešla, načež se jej letos v únoru ujali Tina a Ben Gibsonovi. Podle serveru BBC se zřejmě jedná o nejstarší využité zmrazené lidské embryo v historii.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rodina Gibsonových se potýkala asi pět let s neplodností. Z reportáže v místní televizní stanici se však jednoho dne dozvěděli o možnosti adoptovat zmrazené embryo.

„To je jediný důvod, proč sdílíme náš příběh. Pokud by moji rodiče neviděli tu reportáž, tak bychom tu nebyli,” řekla 29letá Gibsonová, která má kromě novorozené Molly ještě jednu, starší dceru. Její děti jsou přitom geneticky příbuzné, protože obě pocházejí z adoptovaných embryí od stejných rodičů.

Gibsonovi se po zhlédnutí reportáže spojili s Národním dárcovským centrem embryí (NEDC), což je křesťanská nezisková organizace z města Knoxville v Tennessee. Ta schraňuje darovaná embrya, která nepoužily páry při oplodnění in vitro (IVF), tedy ve zkumavce. S povolením od dárců je následně nabízí rodičům, kteří mají potíže s početím.

Co negativně ovlivňuje plodnost žen

Styl

NEDC nabízí svoje služby již 17 let a od té doby zajistilo asi 1000 adopcí. Páry se podobně jako při adopci již narozených dětí mohou rozhodnout, do jaké míry chtějí komunikovat s genetickými rodiči svého budoucího dítěte. Mohou si také vybírat ze stovek různých embryí, přičemž mají k dispozici podrobné profily jejich rodičů.

Gibsonovým se narodila již před třemi lety dcera Emma, která pochází ze stejné „várky” jako novorozená Molly. Obě jejich embrya lékaři zamrazili v roce 1992. Molly tak letos překonala původní rekord své sestry, která se narodila z embrya starého 24 let.

Brněnská klinika zaměnila embrya, rodina požádala o 40 milionů odškodného

Krimi

Podle NEDC lze zamražená embrya skladovat libovolně dlouho. Jejich stáří je však omezeno zrodem technologie IVF - první dítě zrozené ze zmrazeného embrya vzniklého mimotělním umělým oplodněním se narodilo v roce 1984 v Austrálii. Dárcovské centrum uvedlo, že ve Spojených státech je nyní uložen asi milion podobných zamražených embryí.

Reklama

Výběr článků

Načítám