Hlavní obsah

Grónsko se zvedá do výšky

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S tím, jak taje ledová pokrývka v Grónsku, zvedá se celý ostrov rychle do výšky. Na některých místech stoupá pevnina dokonce rychlostí o 2,5 centimetru, uvedl server LiveScience. Nejde však o průměrnou hodnotu pro celé Grónsko, ale jen pro omezenou oblast.

Článek

Silná ledová krusta dosahuje v Grónsku tloušťky až kolem dvou kilometrů. Taková vrstva představuje ohromnou sílu, která stlačuje dlouhodobě podloží. Odtávání se tak dá přirovnat odhození zátěže při stoupání balónu. Podobně i na dalších místech se s tajícím ledem zvedá pevnina, například i v Alpách - ovšem úměrně k síle ledovců není tento růst tak čitelný.

Pokud podle výzkumníků z University of Miami, kteří rychlé stoupání grónské pevniny naměřili, tento trend přetrvá, může stoupání zrychlit až na pět centimetrů za rok kolem roku 2025. Studie vycházejí z měření, která se provádějí od roku 1995.

„Změna klimatu je pozorována v Grónsku dlouhodobě. Překvapující a trochu znepokojující je, že sníh taje tak rychle,“ uvedl geofyzik Tim Dixon s tím, že stoupání pevniny zrychluje úměrně se zrychlováním tání sněhu a ledu.

Studie však vychází z měření v pobřežních oblastech, kde skutečně tání akcelerovalo. Ve vnitrozemí Grónska podle jiných měření je tání a přibývání sněhových vrstev v rovnováze. Stoupání pevniny se projevilo především v pobřežní oblasti západního Grónska a podle geofyziků začalo s nástupem 90. let minulého století.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám