Hlavní obsah

Francouzští lékaři úspěšně operovali plod v děloze starý 21 týdnů

– Paříž
Novinky, fia

Francouzští chirurgové provedli úspěšnou prenatální operaci na 21 týdnů starém plodu trpícím rozštěpem páteře. Holčičku operovali už v červenci, ale o zákroku, který je v Evropě zcela unikátní, informovali podle agentury AFP až tento týden, kdy dítě přišlo v pořádku na svět.

Francouzští lékaři úspěšně operovali 21 týdnů starý plodVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Dítě i matka jsou v pořádku,“ uvedl chirurg Jean-Marie Jouannic z pařížské Nemocnice Armanda Trousseaua, který spolu s kolegou Michelem Zerahem vedl dva lékařské týmy při náročném nitroděložním zákroku. Ve Francii byla operace in-utero provedena vůbec poprvé.

Rozštěp páteře (spina bifida) je závažná vývojová vada, při níž nedostatečně zformované páteřní kosti způsobí nesprávné umístění neurální trubice, která se tak může dostat mimo tělo. Tato deformace ohrožuje míchu a plod si svými pohyby v děloze může přivodit ochrnutí již před narozením.

Jouannic upřesnil, že při operaci bylo nutné obalit míchu a poté uzavřít okolní tkáň a pokožku, aby byla mícha chráněna.

„Deset dní po zákroku u plodu vymizely mozkové anomálie, jež byly vadou způsobeny,“ konstatoval lékař. „Je neuvěřitelné, že dokážeme ochránit mozek téhle malé dívenky, aby byla schopná se v budoucnu učit,“ dodal.

Riziko rozštěpu páteře postihuje zhruba jedno až dvě dítě z tisíce. Podle AFP se většina rodičů rozhodne v takovém případě těhotenství ukončit. Zákrok, při kterém se mícha uzavře v neurální trubici, lze provést také bezprostředně po narození, to už ale může být pozdě a škody na nervovém systému mohou být nevratné. Efektivnější prenatální operace se zatím ve větší míře provádějí jen ve Spojených státech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám