Hlavní obsah

Firmy nesouhlasí s pozastavením pobídek pro technologická centra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy, které podnikají v oblasti informačních technologií, nesouhlasí s rozhodnutím ministerstva průmyslu a obchodu neobnovit letos program na podporu nových technologických center a center strategických služeb, který před rokem a půl pozastavilo.

Článek

Podnikatelé a někteří odborníci tvrdí, že tyto investiční pobídky jsou pro stát výhodné. Informovala o tom Technologická platforma pro IT služby.

"Zavedení investičních pobídek by bylo impulzem nejen pro českou znalostní ekonomiku, ale také by výrazně prospělo k budování pozitivního renomé v zahraničí," uvedl vedoucí projektu Technologická platforma pro IT služby Michal Zálešák. Za posledních několik let pozice Česka výrazně klesala v nejrůznějších nezávislých žebříčcích, dodal.

Peníze jen na rozjeté projekty

MPO s obnovením programu ale nepočítá. "Prostředky, které má ministerstvo ve svém rozpočtu na technologická centra k dispozici, nám umožňují, abychom nadále přidělovali podporu projektům, které získaly příslib před uzavřením programu. Na podporu nových projektů prostředky nemáme," řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský. Na uhrazení části mzdových nákladů a školení pracovníků již dříve schválených center loni MPO poskytlo 681 miliónu korun.

Podle Technologické platformy pro IT služby, která zastupuje několik desítek firem a zástupce akademického sektoru, stát kvůli investičním pobídkám v letošním roce nevydá ani korunu, naopak získá až několik miliard korun na dodatečných odvodech a daních. "Za místo vytvořené s investiční pobídkou v únoru 2010 proplatí stát podnikateli v listopadu 2011 celkem 320 000 korun a za stejnou dobu od něho ovšem vybere 731 000 korun," stojí v prohlášení technologické platformy.

Technologická centra mohou být podpořena díky financím z evropských fondů. Odborníci ovšem upozorňují, že fondy EU nemohou systém pobídek zcela nahradit.

Reklama

Výběr článků

Načítám